Ханке пред "168 часа": Убийството на Г. Марков и еврото - огледален образ на некомпетентността

https://www.24chasa.bg/novini/article/9972067 Ханке пред "168 часа": Убийството на Г. Марков и еврото - огледален образ на некомпетентността Ханке пред "168 часа": Убийството на Г. Марков и еврото - огледален образ на некомпетентността www.24chasa.bg
Проф. Стив Ханке

Пред Джон льо Каре Олег Калугин казва: Българите бяха ужаснине можеха да направят проклетото нещо, трябваше да подготвим всичко – от чадъра до отровата

Проф. Стив Ханке е сред авторите на икономическата стратегия на президента Роналд Рейгън, с която той печели два мандата и побеждава “Империята на злото”. През 1997 г. професорът като съветник на президента Петър Стоянов помогна с експертизата си за въвеждането на валутния борд у нас. Тези дни той разкритикува властта в Ел Салвадор, която иска наред с долара като официално платежно средство да приеме и биткойна. Панама внимателно следи ситуацията там и дава сигнали, че тя може да е следващата. Русия и Китай също замислят отхвърляне на долара и искат да създадат свои дигитални валути. Ще доведе ли това до катаклизми в световните финанси?

В случая на Ел Салвадор причината за отхвърляне на долара станаха високите такси, които банки и посредници налагаха на паричните трансфери от САЩ. Публична тайна е, че населението в страната е толкова бедно, че над 30% от доходите идват от роднини, работещи в Америка. Те осигуряват и над 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Идеята на управляващите е, че с биткойните тези комисиони върху преводите няма да ги има, а хората в реално време ще получават парите си от чужбина. Правителството ускорено изгражда интернет мрежата в страната и банкомати за биткойни, докато всички икономически агенти се пренастроят към новата валута.

Преди интервюто професорът през смях каза, че когато отговаря на въпросите, има предвид не само Ел Салвадор, а и България.

- Проф. Ханке, сравнявате излизането на борда и приемането на еврото с интервюто на Джон Льо Каре с Олег Калугин. "Българите бяха ужасни - казва Калугин. - Те не можеха да направят проклетото нещо. Трябваше да направим всичко за тях: да обучим момчето, да направим чадъра, да фиксираме отровата". Какво всъщност е общото между убийството на Георги Марков и приемането на еврото.

- Това е логичен и перфектен огледален образ. Ключовите думи са некомпетентност и нелегитимност. Това е първото нещо, което ми идва на ум, когато видя какво се случва - как България се отдалечава от валутния борд (българската система работи перфектно от 24 години), за да "прегърне" несигурното евро. Затова веднага се сещам за известното интервю на Джон льо Каре с Олег Калугин за

убийството

на Георги Марков. В него Калугин казва всичко: некомпетентност и нелегитимност. Поне така аз виждам ситуацията.

Може би българите, особено по-младите, дори не знаят кои са били Георги Марков, Льо Каре или Калугин. Дори да не се замислят върху това, то няма да ме изненада. Наскоро попитах студенти в един от моите класове, съставен от най-елитната група студенти в "Джон Хопкинс" (той е сред най-големите университети в света), кой е великият Александър Солженицин. Никой от американците не знаеше. Разбира се, китайските и други чуждестранни студенти също не знаеха.

И така, попитах двамата си студенти от Москва. Единият никога не бе чувал за Солженицин, а другият казва, че знае това име и смята, че е на руски писател.

Добре, повечето от моите ученици учат приложна математика, но въпреки това отговорите, които получих, бяха доста шокиращи. Предполагам, че това просто отразява

тъжното

състояние на света,

в който живеем. Повечето от така наречените млади елити са лишени от всякаква култура и не знаят нищо друго освен някои от най-новите алгоритми."

- Проф. Ханке, през последните 40 години вие следите Латинска Америка, създадохте най-успешния инвестиционен фонд там, какво мислите за новия Закон за биткойните в Салвадор - закон, който прави Салвадор първата държава, която ще приеме биткойна като законно платежно средство?

- Законът за биткойните трябва да влезе в сила на 7 септември, но за да разберете дали е желателно това, трябва да знаете подробностите и правните условия на това как в момента е уреден изборът на валута. Аз имах участие в закона от 2000 г. за паричната интеграция. С него Ел Салвадор се доларизира, като премахна местната валута по това време, и направи американския долар законно платежно средство за страната. В допълнение към това, членове 2 и 6 от Закона за паричната интеграция уточняват, че валутната

конкуренция

ще има превес. Тоест всяка валута, която е взаимно договорена от купувачите и продавачите, е законна при спазване на всички търговски и договорни задължения.

- Как се справяше страната през последните 20 години след реформата за доларизация?

- Чудесно. От 2001 г. средният годишен темп на инфлацията е 2,03% - най-ниският в Латинска Америка. Благодарение на доларизацията и ниската инфлация 25-годишните променливи ипотеки са при лихви от 7%. Икономическият растеж изпревари средния за Латинска Америка. Износът нараства стабилно с по-бързи темпове, отколкото в повечето други страни от Латинска Америка. Докато Салвадор може да страда от микроикономически изкривявания и корупция, той е постигнал макроикономическа стабилност.

Цялото интервю четете ТУК

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Над 40 хиляди души протестираха срещу здравния пропуск във Франция

Бивш управител на иранската централна банка получи 10 г. затвор за корупция

Бивш управител на иранската централна банка получи 10 г. затвор за корупция

Ново летище в Хондурас заменя една от най-опасните аерогари в света

Ново летище в Хондурас заменя една от най-опасните аерогари в света

Изабелла Шиникова.

Шиникова на финал в Португалия, Томова отпадна на квалификациите в Москва

Стрелба в Тексас, има загинал полицай и ранени (Видео)

Стрелба в Тексас, има загинал полицай и ранени (Видео)

ЕМАНЮЕЛ МАКРОН

Макрон за избитите алжирци в Париж през 1961 г.: Непростими престъпления

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber