Членовете на ЕП остро осъждат репресиите срещу опозицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9967864 Членовете на ЕП остро осъждат репресиите срещу опозицията Членовете на ЕП остро осъждат репресиите срещу опозицията www.24chasa.bg
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay

Турция: Членовете на ЕП остро осъждат репресиите срещу опозицията

• Всички политически партии в

Евродепутатите изразиха дълбока загриженост във връзка с постоянните атаки и натиск върху турските опозиционни партии в резолюция, приета в четвъртък, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Членовете на ЕП осъждат репресиите срещу опозиционните политически партии, по-специално срещу Демократичната партия на народите (HDP), и призовават турското правителство да гарантира, че всички партии могат свободно и пълноценно да упражняват законната си дейност в съответствие с основните принципи на една плуралистичната и демократична система.

В резолюция, приета в четвъртък с 603 гласа "за", 2 гласа "против" и 67 гласа "въздържал се", евродепутатите категорично осъждат обвинителния акт, внесен в Конституционния съд от главния прокурор на Турция, с който се иска разпускането на Демократичната партия на народите (HDP), третата по големина политическа партия в турския парламент, и политическата забрана за близо 500 членове на HDP. Делото срещу HDP е кулминацията на продължилите години репресии, при които хиляди партийни членове, ръководни кадри, депутати, общински съветници и съкметове бяха съдени, главно по обвинения, свързани с тероризъм.

Да се позволи на HDP да участва безпрепятствено в демократичните институции на Турция е един прост начин да се направи турското общество по-приобщаващо и да се създаде положителна перспектива за мирно уреждане на кюрдския въпрос, казват членовете на ЕП.

Членовете на ЕП осъждат и решението на турските власти да освободят от длъжност демократично избрани кметове въз основа на спорни доказателства и да ги заменят с неизбрани администратори. Те посочват политическите, законодателните и административните мерки, предприети от турското правителство за парализиране на общините, управлявани от кметове на опозиционни партии в Истанбул, Анкара и Измир.

Тези действия продължават да подкопават способността на политическата опозиция да упражнява правата си и да изпълнява демократичната си роля, предупреждават членовете на ЕП, които призовават Турция да осигури плурализъм и зачитане на свободата на сдружаване и изразяване на мнение.

В резолюцията се призовава Делегацията на ЕС в Турция да наблюдава ситуацията, като следи съдебни процеси, включително процеса „Кобане", прави публични изявления и отправя искания за разрешение за посещения в затворите.

Членовете на ЕП предупреждават, че освен подобренията в областта на външната политика, напредъкът по всяка положителна програма, която може да бъде предложена на Турция, трябва също така да зависи от подобренията в областта на гражданските права, правата на човека и върховенството на закона в страната, включително правата на жените, гарантирани от Истанбулската конвенция, религиозната свобода и правата на етническите малцинства и ЛГБТИ общността.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел даде старт на новото приложение „Еразъм+“.

Габриел: Приложението „Еразъм+“ е стъпка напред към Европейската студентска карта

Мария Габриел

Студентите избират онлайн участие в програмата "Еразъм"

Кампанията "Линиите на живота"
Снимка: europa.eu

Близо 200 човешки истории за пътуването с влак събра кампанията „Линии на живота”

Ева Майдел

Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив

Мария Габриел

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber