1995 г.: първи челен удар между главен прокурор Татарчев и МВР министър Начев заради Луканов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9964111 1995 г.: първи челен удар между главен прокурор Татарчев и МВР министър Начев заради Луканов 1995 г.: първи челен удар между главен прокурор Татарчев и МВР министър Начев заради Луканов www.24chasa.bg
Факсимиле от първа страница на “24 часа” на 6 юли 1995 г.

Една поучителна

Иван Татарчев (вляво) с президента д-р Желю Желев
Иван Татарчев (вляво) с президента д-р Желю Желев

история от прехода

Любомир Начев (вляво) сам сложи край на живота си.
Любомир Начев (вляво) сам сложи край на живота си.

“Главната прокуратура ще образува следствено дело срещу вътрешния министър Любомир Начев заради Андрей Луканов, съобщи

Иван Татарчев

Тази шокираща новина е публикувана на първа страница на “24 часа” на 6 юли 1995 г. Заглавието е “Татарчев разследва Начев”.

МВР шефът устно разрешавал на депутата да напуска страната при всичките му пътувания, е разкрил главният прокурор. Начев нямал право да прави това.

Министър Начев признава, че е пуснал депутата в чужбина, но се оправдава, че не бил получавал материали от Татарчев за проверка. Луканов напускал 8 пъти, като ползвал дипломатическия си паспорт.

За да започнел разследването срещу него, Татарчев му иска имунитета и 36-ото НС го отнема. Но с преизбирането му в 37-ия парламент Луканов вече имал нов имунитет срещу наказателно преследване съгласно депутатския правилник. Татарчев обаче настоява, че Луканов няма имунитет!

Срещу МВР-министъра Начев следствено дело не е образувано. Днес никой от тримата не е между живите, за да разкаже как завършва тази история.

Иван Татарчев

беше известен и с гръмките си фрази и закани. Най-известната закана е да върне от чужбина в чувал Огнян Дойнов, бивш член на Политбюро на ЦК на БКП.

Така правели македонските харамии, а главният прокурор e наследник на д-р Христо Татарчев, един от основателите на ВМОРО. Той е брат на Михаил Татарчев, дядо на Иван Татарчев. Обичаше да казва, че е потомствен патриот и националист.

Татарчев е роден на 29 август 1930 г. в София. Не обичаше комунистите и не го криеше.

През 1952 г. завършва право в Софийския университет. От 1956-а до 1961 г. е адвокат в Малко Търново, Разлог и Разград. Но през 1958 е лишен от право да упражнява професията си, защото е репресиран по политически причини. Принуден е да работи каменоделец.

Правата му са възстановени през 1961-а и от 1966 г. работи като адвокат в София. След 1989 г. е реабилитиран напълно. С указ на президента д-р Желю Желев от 19 февруари 1992 г. става Главен прокурор . Заема този пост до 19 февруари 1999 г. Беше сменен от Никола Филчев.

Любомир Начев

е роден на 22 октомври 1954 година в село Дюлево, Бургаско. Завършва право в СУ. До 1991 г. работи в МВР, достига до поста зам.-директор на Института по криминалистика и криминология. През 1995 г. Любомир Начев става министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов. В началото на 1996 г. вади списък с 2315 обвиняеми с висящи дела. От това не произлиза нищо.

Начев е принуден да подаде оставка в началото на май 1996 г., след като е заснет от журналистката от БНТ Севда Шишманова да се развлича в компанията на манекенки.

Това се случва само няколко часа след като в столичния кв. “Люлин” са застреляни трима полицаи. Виденов не приема оставката.

Начев е единственият, който на 10 януари 1997 г. се осмелява да напусне сградата на обкръжения парламент. Само по чудо не е набит от протестиращите.

След 1997 г. Начев се отказва от политиката и става адвокат в Бургас и Карнобат. Не му потръгва в професията, забравен е от съпартийците си. На 13. 10. 2006 г. се самоубива с пистолета си.

Андрей Луканов

е роден на 26 септември 1938 г. в Москва. Един от водещите политици на БКП, участвали в свалянето от власт на Тодор Живков. През 1990 г. е премиер на две правителства.

На 9 юли 1992 г. е арестуван с обвинението, че като първи зам.-председател на Министерския съвет през периода 1986 – 1989 г., е присвоил обществено имущество в особено големи размери. Делото е прекратено, освободен е на 30. 12. 1992 г.

От 1995 г. е съдружник и президент на съвместното руско-българско акционерно дружество “Топенерджи” с уставен капитал от 60 млн. лв.

Луканов е застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома си на ул. “Латинка” 15.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Илко Гетов КАДЪР: БНТ

Проф. Илко Гетов: Ваксините срещу Covid-19 предпазват от смърт

Летящият мотоциклет

В Токио направиха демонстрация с летящ мотоциклет

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Албания Доника Ходжа. СНИМКИ: МВнР

Министър Стоев: В наше лице Албания има приятел по пътя към ЕС

Д-р Иван Маджаров Кадър: Нова тв

Д-р Маджаров: Личният лекар не изписва безплатни лекарства за COVID-19, а наредени от друг

ЛОЗАН ПАНОВ

Лозан Панов пише за импийчмънт във фейсбук

Румен Радев в началото се срещна с ръководството на партията Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония. Снимка прессекретариат на държавния глава

Представителите на организации на българите в РСМ се срещат с политически партии

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber