Европа прие временни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн

https://www.24chasa.bg/novini/article/9963165 Европа прие временни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн Европа прие временни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн www.24chasa.bg
Европейската комисия
Европейската комисия СНИМКА: РОЙТЕРС

Евродепутатите одобриха временни правила, които позволяват на доставчиците на интернет услуги да продължат борбата със сексуално насилие над деца онлайн на доброволна основа.

В контекста на тревожното увеличаване по време на пандемията на обема на материалите в интернет, съдържащи насилие над деца, Парламентът подкрепи с 537 гласа „за“, 133 „против“ и 24 „въздържал се“ законодателен акт за по-ефективна защита на децата от сексуално насилие и сексуална експлоатация при използването на интернет поща, чат и съобщения, съобщиха от пресслужбата на Европарламента.

През април бе постигната договореност, която предвижда временна дерогация от член 5, параграф 1 и член 6, параграф 1 от Директива 2002/58/ЕО, с които се защитават поверителността на съобщенията и данните за трафика. Това законодателство ще се прилага за максимален срок от три години или по-малко, ако междувременно бъдат договорени нови постоянни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн.

Доброволно откриване от страна на доставчиците на услуги

Доставчиците на услуги следва да използват възможно най-малко технологии, нарушаващи неприкосновеността на личния живот.

Онлайн материали със сексуално насилие над деца

Онлайн материали, свързани със сексуално насилие над деца, се откриват с помощта на специални технологии, които сканират съдържание, като изображения и текст, или данни за трафик. Докато технологията за хеширане („раздробяване“) е от полза при изображения и видеоклипове, при анализа на текстове или трафик данни за откриване на „киберсприятеляване“ се използват класификатори и изкуствен интелект.

Новите правила няма да се прилагат за сканирането на звукови комуникации.

Засилена защита на неприкосновеността на личния живот

Членовете на ЕП настояха за създаване на подходящи процедури и механизми за правна защита, за да се гарантира, че физическите лица могат да подават жалби, ако смятат, че техните права са били нарушени. Националните органи за защита на данните ще могат да осъществяват по-добър надзор върху технологиите, използвани от доставчиците на услуги, чрез предварителна оценка на въздействието и процедури за консултация.

Тази законодателна промяна беше необходима, за да се даде възможност на доставчиците на уеб услуги да продължат да прилагат доброволни мерки за борба и предотвратяване на разпространението в интернет на съдържание, свързано със сексуално насилие над деца, след пълното прилагане на Кодекса на ЕС за електронните съобщения през декември 2020 г.

Регламентът трябва да бъде официално приет и от Съвета и да бъде публикуван в Официален вестник. Той ще влезе в сила на третия ден след публикуването му.

Комисията възнамерява да предложи по-трайно решение за справяне с този проблем през 2021 г.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел даде старт на новото приложение „Еразъм+“.

Габриел: Приложението „Еразъм+“ е стъпка напред към Европейската студентска карта

Мария Габриел

Студентите избират онлайн участие в програмата "Еразъм"

Кампанията "Линиите на живота"
Снимка: europa.eu

Близо 200 човешки истории за пътуването с влак събра кампанията „Линии на живота”

Ева Майдел

Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив

Мария Габриел

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber