Асен Василев: Нито една българска компания няма да бъде засегната от новия глобален данък (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9956569 Асен Василев: Нито една българска компания няма да бъде засегната от новия глобален данък (Видео) Асен Василев: Нито една българска компания няма да бъде засегната от новия глобален данък (Видео) www.24chasa.bg
Асен Василев
Асен Василев

Служебният финансов министър нарече целенасочени и злонамерени лъжи обвиненията на ГЕРБ по повод позицията на България за общ глобален данък

Като „целенасочени лъжи“ определи служебният финансов министър Асен Василев обвиненията срещу кабинета за даденото принципно съгласие за т.нар. глобален данък. Преди часове от ГЕРБ на специална пресконференция заявиха, че това лишава страната ни от конкурентно предимство, че ще струва на българския бизнес 1,2 млрд. евро заради повишаването на данъка.

Нито една българска компания, базирана у нас, няма да попадне в този обхват. Тази минимална данъчна ставка се отнася за международни компании , които имат оборот над 750 млн. евро, обясни министър Василев. Според него позицията ни изразява точно това и е твърде сходна с позициите на предишни кабинети. Освен това страната ни е изразила само принципно съгласие с общата данъчна ставка и изрично е записано, че настояваме тя да е 10%, да се отнася само за големите мултинационални компании, както и да не се облагат с нея местни компании. Т.нар. изравняване на данъка с евентуална минимална ставка от 15% ще се прави в държавите, в които е регистрирана централата на фирмата, обясни Василев.

Що се отнася до единната данъчна основа, за която в рамките на ЕС също се водят разговори, служебният финансов министър припомни, че те текат от 15 години и че България е против и ще продължи да бъде против.

Този процес по глобалния данък за мултинационалните компании и за общата данъчна основа върви от доста години. За единния данък ще върви още поне 4 години и в позицията ни няма нищо генерално и задължаващо. Затова твърдя, че тиражираните обвинения срещу нас са злонамерена лъжа, заключи Василев. Процедурата оттам нататък предвижда обсъждания на ниво ЕС, одобрение от ЕС, превръщането и в директива, следва въвеждането на директивата в нашето законодателство, докато се стигне до евентуално въвеждане, обясни процедурата за бъдещо въвеждане на глобалния данък министърът.

Министър Василев категорично отказа да коментира защо България трябва да приеме еврото. „Има силна позиция по въпроса, която с удоволствие бих дискутирал, но не и докато съм служебен финансов министър. Такава е моята представа за функцията на служебен финансов министър – не е в правомощията му да определя дали България да приеме еврото или не.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов: Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но няма да ни реши проблемите

Втората конференция на ООН за устойчив транспорт приключи с „Декларация от Пекин“

Втората конференция на ООН за устойчив транспорт приключи с „Декларация от Пекин“

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов

Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз": Високите цени на тока не може да се свързват с тези на газа

Стефан Чайков

Инж. Стефан Чайков: Очаквам да се разберем с институциите

Левон Хампарцумян. Кадър БНТ

Хампарцумян: Ако цената на олиото тук е висока, пазарувайте в друга държава

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов: Миньорското недоволство е разбираемо, няма да останем без ток

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber