Димитър Попов издава смъртна присъда на младежа, поругал гроба на Людмила Живкова

https://www.24chasa.bg/novini/article/9948514 Димитър Попов издава смъртна присъда на младежа, поругал гроба на Людмила Живкова Димитър Попов издава смъртна присъда на младежа, поругал гроба на Людмила Живкова www.24chasa.bg
Димитър Попов обичаше да пее и свири на китарата си...
Димитър Попов обичаше да пее и свири на китарата си...

Той е първият премиер некомунист след 1946 г.

Юристът Димитър Попов е първият министър-председател некомунист след 1946 г. Той е роден на 26 юни 1927 г. в Кула, Видинско. Произхожда от стар род, който осем поколения е давал на България свещеници и книжовници.

Жена му Мария пък е внучка на екзарх Стефан - висш български православен духовник и екзарх на Българската православна църква (1945 – 1948).

Като юноша Димитър Попов е член на организацията “Бранник”, създадена през 1940 г., за да възпитава българската младеж в националистически и промонархически дух.

Заради това “петно” той трудно е допуснат да следва, но все пак успява да завърши право в Софийския университет.

Служи трудовак и

след това около 2,5

години работи в мина

После става юрист на сдружението на частните автомобилисти, които извършват транспортни услуги.

Когато комунистическата власт закрива сдружението, Попов започва работа пак като юрист в Съюза на българските автомобилисти (СБА) и е дългогодишен член на неговото ръководство. Като съдия на авторалита най-после е допуснат да излиза в чужбина, включително и в капиталистически държави.

От 1972 г. е съдия в Софийския градски съд (СГС). През 1983 г. става председател на наказателната му колегия, а от 1985 г. е председател на СГС.

Попов е юридически консултант на няколко вестника, включително и на седмичника “Поглед”, където пишеше за рубриката “Тема, която ме вълнува”.

Веднъж донася текст, който е озаглавил “Черна неблагодарност”. Коментираше от правна и морална точка случай от практиката си: в апартамент пламва пожар и съседът разбива външната врата, за да спаси намиращото се вътре дете. След време бащата на детето иска от същия съсед да му плати ремонта на разбитата врата.

Художникът Генчо Симеонов е постоянният илюстратор на рубриката и за този текст рисува един огромен добродушен мъж, който слага венец на главата на злобно мъничко човече, а в същото време то го рита в глезените. Много емблематични за държавата ни текст и рисунка...

Случаят, за който Попов сигурно е отнесъл най-много критики и злобни нападки, е издадената от него през 1985 г. смъртна присъда на 26-годишния Тодор Дечев.

Той е обвинен в поругаване на гроба на Людмила Живкова в нетрезво състояние. След ареста признава за още две извършени от него тежки престъпления - нападение на постовия пред столичната пожарна и кражба на автомата му и нападение над полицай в кв. “Хаджи Димитър”.

Върховният съд потвърждава смъртната присъда, Държавният съвет, председател на който е Тодор Живков, отказва да помилва осъдения и присъдата е изпълнена.

Преди години в офиса на Попов на бул. “Витоша” събрах кураж и го попитах за този случай. Той помълча и каза само едно изречение:

“Такъв беше законът,

по него трябваше

да съдим...”

След като на 8 ноември 1991 г. предава премиерския жезъл на лидера на СДС Филип Димитров, Димитър Попов пробва да остане в политиката.

През 1992 г. се кандидатира за президент на страната от името на Българската национална демократическа партия. Опитът не успява и Попов се върна към любимата си професия, към книгите и песните.

Умира на 88 години в неделя следобед на 5 декември 2015 г. Той си отива от този свят след усложнения на болестта паркинсон, от която страда през последните 5-6 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от БГ Следа

Никола Цолов

14-годишен българин с реални шансове да стане пилот от Формула 1

Треньорът Христо Христов и сребърната медалистка от Олимпиадата в Токио Антоанета Костадинова работят заедно вече 18 години, сега се целят в Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Треньорът на "сребърната" Антоанета Костадинова стана почетен гражданин на Търговище

Барбадос, ти роден наш!

Барбадос, ти роден наш!

Книгата на рекордите на Гинес 2021

Рекорд за Гинес в София на петък, 13-и

Защо воеводата Мамин Колю има такова прозвище

Защо воеводата Мамин Колю има такова прозвище

3 варианта за  правителство със Слави и без, за да не ни пращат пак на избори

3 варианта за правителство със Слави и без, за да не ни пращат пак на избори

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber