Стипендии за Института по математически науки в Маями спечелиха учени от БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/9943327 Стипендии за Института по математически науки в Маями спечелиха учени от БАН Стипендии за Института по математически науки в Маями спечелиха учени от БАН www.24chasa.bg
Стипендии за Института по математически науки в Маями спечелиха учени от БАН

Три жени – учени от Института по математика и информатика на Българска академия на науките спечелиха стипендии по програма на Института по математически науки на Америка към Университета в Маями.

Международния център по математически науки (МЦМН), съвместно с Института по математически науки на Америка, отличиха доц. Елица Христова, доц. Красимира Иванова и доц. Стела Банчева-Железова. Наградите бяха обявени на официална церемония от директора на стипендиантската програма проф. Мина Тайшер, съобщиха от БАН.

Елица Христова е доцент в секция “Алгебра и логика” на Института по математика и информатика на БАН (ИМИ-БАН). Защитава докторската си степен в Jacobs University Bremen, Германия през 2013 г. Красимира Иванова е доцент в секция “Софтуерни технологии и информационни системи” на ИМИ, БАН. Ръководител на секцията и научен секретар на института. Докторската си степен от Hasselt University, Белгия защитава през 2011 г. Стела Банчева-Железова е доцент в секция “Математически основи на информатиката” на ИМИ, БАН. Защитава докторат в института през 2010 г.

Стипендиите включват десетдневно посещение в Института по математически науки на Америка към Университета в Маями, както и участие по избор в някое от инициативите на центъра.

Директорът на Института по математически науки на Америка към Университета в Маями проф. Стивън Кантрел и директорът на института „Еми Ньотер“ в Израел проф. Мина Тайшер изнесоха лекции на 30 юни в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН. В лекцията „A Journey from Math to Biology and Back Again … and Again“ проф. Кантрел говори за взаимодействието между математиката и биологията, а проф. Тайшер акцентира върху връзката на математиката с красотата — „The mathematics of beauty“.

Световноизвестните математици бяха на официално посещение в Международния център по математически науки към Института по математика и информатика на БАН. Основна цел на посещението беше обсъждането на нови проекти и задълбочаване на сътрудничеството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Само добри новини

Британче обикаля света пеш, за да спаси планетата (Снимки)

Британче обикаля света пеш, за да спаси планетата (Снимки)

Виктория Василенко Снимка: Фейсбук/Victoria Vassilenko

Виктория Василенко получи дипломата си на доктор по музика с подписа на кралица Паула (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber