Станишев: Надявам се служебното правителство скоро да представи Плана за възстановяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9927889 Станишев: Надявам се служебното правителство скоро да представи Плана за възстановяване Станишев: Надявам се служебното правителство скоро да представи Плана за възстановяване www.24chasa.bg
Президентът на ПЕС Сергей Станишев обяви, че не трябва всяко правителство да започва с политиките от нулата.

Общественото очакване е да има правителството, политиците да се разберат, а не да пращат хората отново до урните, каза президентът на ПЕС в Берлин

Надявам се работата по Плана за възстановяване на България да бъде успешно завършена в кратки срокове и служебното правителство дори да може да представи финализирания документ в Брюксел. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Берлин. Той разказа, че е във връзка с вицепремиера Атанас Пеканов и е предложил на служебното правителство цялото съдействие от страна на европейската левица и в експертен, и в политически план, както и за връзка с еврокомисаря Паоло Джентилони, който отговаря за плановете за възстановяване на отделните страни.

"Процесът на ратификация от страните мина, има такива, които получиха одобрение и вече получиха първите траншове. Ние не сме и трябва да се ускори този процес", каза Станишев. И напомни, че повече от година говори, че трябва да има национална кръгла маса, на която да се изработи план, който да даде шанс на икономиката ни да се възстанови и да й помогне да има ускоряващо развитие.

Каквото зависи от нас - ще помогнем на служебното правителство и на следващото редовно, защото това е в общ интерес на България и на всички граждани, каза президентът на ПЕС.

Станишев обясни, че това, което се случва в България - невъзможността да бъде излъчено правителство и извънредните избори, не е някаква драма или нещо извънредно. Това е част от демократичния процес и като такова се възприема като нещо нормално, каза той. И напомни, че има страни като Белгия, където година и половина не могат да формират правителство. А в Холандия, при избори през март, преговорите за правителство още не са започнали. Така че ние не сме толкова уникални, каза Станишев.

Но според него е проблем, че никога нямаме последователна политика в която и да е сфера и всяко правителство започва от нулата. "Не казвам, че не трябва много неща от тези повече от 10 г. на ГЕРБ да се променят, защото, както има приказка - властта корумпира. А абсолютната власт го прави в много по-голям мащаб. Всичко това трябва да се промени, но не можем да започваме всеки път от нулата", каза Станишев.

Според него трябва малко повече здрав разум. Не може да няма диалог между политическите сили, но това не премахва опонирането по основни въпроси, допълни той. Трябва да има много ясни червени линии, но не може само да се води война и всички, които има различно мнение, само да бъдат заклеймявани. Трябва да се води диалог по основни и национални приоритети, в това число и по Плана за възстановяване, категоричен бе президентът на ПЕС.

Той напомни, че общественото очакване е да има правителството, политиците да се разберат, а не да пращат хората отново до урните. Трябва да има правителство, колко ще бъде устойчиво е друг въпрос, това ще зависи от програмата му, допълни Станишев. Не можем да допуснем следващо правителство да елиминира всичко по този план и по основните приоритети, тогава ще е един зациклен кръг, който ще ни води надолу, предупреди той.

Станишев е в Берлин за конференцията „С кураж. За Европа“, организирана от ПЕС. Събитието беше важно за нас като начин на завръщане към нормалността, обясни той и напомни, че работата на ПЕС във всичките му формати не е спирала в годината на локдауни заради пандемията от COVID-19, но е била онлайн.

"Случиха се неща - като Плана за възстановяване, върху които има много ясен отпечатък на социалистите като съдържание. Ако някой преди година и половина беше казал, че ще има издаване на общ европейски дълг, щяха да кажат, че е научен фантаст. Но стана реалност, защото от самото начало ние започнахме политическа битка да има общ европейски отговор на коронакризата не само от гледна точка на здравеопазването и смешните мерки, но най-вече за последиците. Защото такава системна и симетрична криза, която да удря всички, не е имало в Европа отдавна. И се преборихме за това отговорът на Европа на тази криза да бъде коренно различен от този на финансовата през 2008-2009 г.", каза Станишев. Сега имало Ренесанс и завръщане към социална политика, с политика, в центъра на която са хората, политика на инвестиции в модернизации на икономиките. И обясни, че част от тези успехи трябва да се развият и укрепят на ниво политики и закони, за да станат стабилни. Една от задачите щяла да е преглед и реформа на Пакта на стабилност.

В програмна реч в кампанията си за канцлер на Германия, настоящият финансов министър Олаф Шолц прогнозира, че „светът вече няма да бъде двуполюсен, а ние трябва да работим заедно за силна и овластена Европа. Но това означава да се грижим за доходите на хората и за по-добри условия на труд. Приветствам инициативата на ПЕС за стандарт за социални права в ЕС. Вместо да се връщаме към 18-ти век, нека почерпим вдъхновение от Хелмут Шмит и Вили Бранд.“

„Пътят напред за Европа засяга в огромна степен работните места. Много европейци нямат достъп до работа, а същевременно квалифицирани работници получават по-малко средства от заслуженото. Именно това допринесе за Брекзит и идването на власт на популистите. С днешните технологии ни предстои втора индустриална революция. Но, в контекста на Зеления преход, трябва да сме сигурни, че в Германия и в ЕС ще продължим да имаме високо платени работни места в химическата промишленост и производствената индустрия. Борбата с измененията в климата засяга огромен брой работни места, но никой не трябва да бъде изоставен зад борда. Промяната на екологичната политика означава промяна и на социалната.“

Олаф Шолц посочи, че „за да бъде силна, Европа трябва да бъде справедлива. Не бива да допускаме отделни страни да се превръщат в данъчен рай и така да получават неконкурентно предимство пред останалите членки на Съюза.“ Той е автор на идеята за данъчно облагане на корпоративни гиганти, подкрепена на лидерската среща на Г7, както и в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

“Европа не трябва да стои и наблюдава огромния технологичен напредък на други страни. Необходимо е да поощряваме своите собствени европейски технологични стартъп компании, които да излязат на международната сцена и да конкурират установените вече гиганти.“, заяви настоящият вицеканцлер на Германия.

Kъм Шолц и Станишев, се присъединиха министър-председателят на Португалия Антонио Коща (видеовръзка), изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, еврокомисарят за сближаване и реформи Елиза Ферейра, еврокомисарят за работни места и социални права Никола Шмит, еврокомисарят за икономика Паоло Джентилони, председателят на Групата на С&Д в ЕП Ираче Гарсия, както и съ-председателят на ГСДП Норбърт Валтер-Борянс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор)

България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор)

Корнелия Нинова на парламентарната трибуна Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Корнелия Нинова: Готови сме с промени в Закона за водите


Кирил Петков

Часове след ултиматума на Кремъл Кирил Петков защити пред парламента натовския ни избор (Обзор)

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха да променят преговорите между двете страни при посещението на българския министър-председател в Скопие.

Северна Македония залага на албанци в преговорите с България (Обзор)

Линейка
СНИМКА: Архив

Автобус в София блъсна 17-годишно момиче, с опасност за живота е

Лена Бориславова

Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber