Габриел: Науката и иновациите в Европа изискват координация и сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/9924932 Габриел: Науката и иновациите в Европа изискват координация и сътрудничество Габриел: Науката и иновациите в Европа изискват координация и сътрудничество www.24chasa.bg
Мария Габриел. Снимки представителство на ЕК в България
Мария Габриел. Снимки представителство на ЕК в България

В Брюксел приключи третото издание на Европейските дни на научните изследвания и иновациите - най-мащабното събитие в Европа, обединяващо правителствата, индустрията, академичните среди, бизнеса и гражданското общество, за обсъждане на предизвикателствата и перспективите в областта на науката и иновациите, съобщиха от предсавителството на ЕК в България. Провеждащо се във виртуален формат, събитието отбеляза рекорден брой от над 21 000 участници от 105 държави, които се включиха в съвместното създаване на пътната карта от бъдещите действия в областта на науката и иновациите. Мотото на тазгодишното издание е “От наученото от миналото към създаване на по-добро бъдеще”.

„Европейските дни на научните изследвания и иновациите са не само равносметка на постигнатото. Те са ключов момент за изграждане на устойчиво бъдеще. Всяка поука, извлечена в миналото, е свързана с ново предизвикателство и предлага нови решения. Имаме брилянтни научни изследователи, новатори и университети във всички региони на Европа, с чиито постижения се гордеем и които трябва да подкрепяме. Най-амбициозната програма за научни изследвания и иновации в света „Хоризонт Европа“ е нашият силен инструмент с редица нови инициативи като мисиите, Европейския съвет по иновациите, алиансите на европейските университети. Необходими са ни добра координация и сътрудничество за постигане на по-добри резултати“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя подчерта, че съвместното проектиране на програма „Хоризонт Европа“ е важна стъпка, но тя трябва да бъде последвана и от действия за съвместно изпълнение на програмата, както и от последващи съвместни действия за мониторинг. Ангажирането на регионите и европейските граждани в процеса на прилагане на инициативите е много важно за повишаване на осведомеността за научните постижения и даване на импулс за практическо прилагане на иновациите в индустрията и обществото.

„Регионите ни дават конкретни примери за това как да се поставят гражданите в центъра, как да се подпомагат малките и средни предприятия и как да се създават работни места в резултат на научните постижения и иновациите“, заяви Мария Габриел.

Според нея е важно да се постигнат ефективни взаимодействия между програма „Хоризонт Европа“, Механизма за възстановяване и устойчивост и фондовете на политиката на сближаване, за максимално въздействие на инвестициите в подкрепа на по-устойчива, екологична и цифрова Европа. Европейското научноизследователско пространство трябва да бъде по-тясно свързано с регионите и индустрията. Европейският пакт за научни изследвания и иновации ще засили сътрудничеството между държавите членки за дефиниране на постижими общи цели и стратегическо насочване на инвестициите, с цел осигуряване на технологичен суверенитет и лидерство на Европа в областта на науката и иновациите. Мария Габриел открои и ролята на Европейския съвет по иновациите като бъдещата „фабрика за еднорози“ на ЕС за преодоляване на фрагментираността в регионалните иновационни екосистеми и улесняване на достъпа до финансиране за бизнеса.

„От всички нас зависи да превърнем знанията в основа и инвестиция за устойчивото възстановяване на Европа. Продължаваме да работим заедно за Европейска стратегия за университетите. Поставяме високите постижения в центъра на нашите знания, като стремежът ни е да гарантираме достъпа им за всички региони и граждани. Това е от решаващо значение за създаването на силна паневропейска иновационна екосистема и за превръщането на ЕС в движеща сила за наука и иновации в света. Работейки съвместно, можем да мобилизираме инвестиции и ресурси за важните цели“, коментира още българският еврокомисар Мария Габриел.

Между 28 юни и 9 юли ще се проведат Информационни дни по програма „Хоризонт Европа“ и заинтересованите страни ще могат да се запознаят по-подробно с условията за кандидатстване по програмата и практики за успешна подготовка на проекти.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Илва Йохансон СНИМКА: РОЙТЕРС

Еврокомисарка ще посети Литва заради притока на мигранти през Беларус

Вицепрезидентката на Еврокомисията с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова.

Дезинформация за коронавируса: Онлайн платформите предприемат нови мерки

КОЛИНДА ГРАБАР-КИТАРОВИЧ

Три жени от Източна Европа в битка да станат шефки на НАТО

СНИМКА: Pixabay

ЕС инвестира 122 млн. евро в проекти за декарбонизация на икономиката

Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

Европейската комисия

Европейската комисия преразглежда правните норми за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber