Евродепутатите: Да се гарантира достъп до сексуалното и репродуктивното здраве

https://www.24chasa.bg/novini/article/9923224 Евродепутатите: Да се гарантира достъп до сексуалното и репродуктивното здраве Евродепутатите: Да се гарантира достъп до сексуалното и репродуктивното здраве www.24chasa.bg
Евродепутатите: Да се гарантира достъп до сексуалното и репродуктивното здраве
СНИМКА: Pixabay

Евродепутатите призовават държавите членки да защитават и допълнително да подобряват сексуалното и репродуктивното здраве и права на жените в доклад, приет в четвъртък. Това съобщиха от пресслужбата на европейския парламент. 

С 378 гласа „за“, 255 гласа „против“ и 42 гласа „въздържал се“, Парламентът заявява, че правото на здраве, по-специално сексуално и репродуктивно здраве и права (СРЗП), е съществен елемент на правата на жените и равенството между половете. То по никакъв начин не може да бъде отслабено или отнето.

Парламентът заявява, че нарушенията на СРЗП на жените са форма на насилие срещу жени и момичета и възпрепятстват напредъка към равенство между половете. Поради това призовава държавите от ЕС да гарантират, че на жените се предлагат висококачествени, всеобхватни и достъпни СРЗП, и да премахнат всички пречки, които възпрепятстват използването тези услуги.

Членовете на ЕП подчертават, че някои държави членки все още имат силно рестриктивни закони, забраняващи абортите, освен при строго определени обстоятелства, принуждаващи жените да търсят незаконни аборти или да износят до край бременността си срещу тяхната воля, което представлява нарушение на техните човешки права. Те настойчиво приканват всички държави членки да осигурят всеобщ достъп до безопасен и законен аборт и гарантират, че абортът по искане е законен в периода на ранна бременност и по-късно, ако здравето на бременното лице е в опасност.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че някои държави членки позволяват на практикуващите лекари и в някои случаи на цели медицински институции да отказват предоставянето на здравни услуги въз основа на т.нар. клауза за съвестта. Това води до отказ за полагане на грижи за аборт въз основа на религия или съвест и застрашава живота на жените.

Освен това Парламентът изисква от държавите от ЕС да осигурят всеобщ достъп до набор от висококачествени методи и консумативи за контрацепция, консултации за семейно планиране и информация относно контрацепцията.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че достъпът до аборт продължава да бъде ограничен по време на кризата с COVID-19, както и въздействието на пандемията върху предлагането и достъпа до контрацептиви.

Парламентът насърчава държавите членки да гарантират, че сексуалното образование се преподава всеобхватно на децата в началните и средните училища, тъй като образованието в областта на СРЗП може значително да допринесе за намаляване на сексуалното насилие и тормоз.

Изтъквайки негативните последици от т.нар. „данък тампон“ върху равенството между половете, евродепутатите призовават държавите членки да се възползват от гъвкавостта, въведена с Директивата за ДДС, и да прилагат освобождаване или нулева ставка на ДДС за тези важни основни стоки. Те също така искат от страните от ЕС да се справят с бедността по отношение с менструацията, като предоставят безплатни продукти за месечния цикъл на всички, които се нуждаят.

Докладчикът Предраг Матич (С&Д, Хърватия) заяви: „Това гласуване бележи нова ера в Европейския съюз и първата истинска съпротива срещу регресивна програма, която от години потъпква правата на жените в Европа. Мнозинството евродепутати ясно изразиха позицията си пред държавите членки и ги призоваха да осигурят достъп до безопасен и законен аборт и до редица други услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве.“

В отделна резолюция, в която се прави преглед на резултатите от срещата на върха в Найроби относно населението и развитието, евродепутатите подчертават, че на жените по света трябва да се гарантира подходящо и достъпно здравеопазване и зачитане на техните сексуални и репродуктивни права. Те добавят, че достъпните услуги в областта на СРЗП, семейното планиране, майчиното, пренаталнo и неонаталнo здравеопазване, както и услугите за безопасен аборт са важни елементи за спасяването на живота на жените и намаляването на детската и младежката смъртност. Текстът беше приет с 444 гласа "за", 182 гласа "против" и 57 гласа "въздържал се".

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Илва Йохансон СНИМКА: РОЙТЕРС

Еврокомисарка ще посети Литва заради притока на мигранти през Беларус

Вицепрезидентката на Еврокомисията с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова.

Дезинформация за коронавируса: Онлайн платформите предприемат нови мерки

КОЛИНДА ГРАБАР-КИТАРОВИЧ

Три жени от Източна Европа в битка да станат шефки на НАТО

СНИМКА: Pixabay

ЕС инвестира 122 млн. евро в проекти за декарбонизация на икономиката

Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

Европейската комисия

Европейската комисия преразглежда правните норми за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber