Искат да махнат 3-годишната уседналост за младите лекари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9922294 Искат да махнат 3-годишната уседналост за младите лекари Искат да махнат 3-годишната уседналост за младите лекари www.24chasa.bg
В момента специализантите държавна поръчка трябва да останат и да работят у нас 3 години след вземането на специалност.
В момента специализантите държавна поръчка трябва да останат и да работят у нас 3 години след вземането на специалност.

Ако специализант държавна поръчка не си вземе успешно изпита за специалност до 5 години от края на обучението, ще връща парите за него 

Тези и други промени в наредбата за специализациите предвижда здравното министерство

Специализантите, които се обучават чрез финансиране от държавата, да не са задължени да работят на определено място в България след завършване на обучението си. Тази промяна предлага министър Стойчо Кацаров в нов проект на наредбата за специализациите, публикуван снощи.

С последните промени през 2020 г. младите лекари, чиято специализация е платена от здравното министерство, бяха задължени да остават 3 години на работа в болницата, в която са се обучавали. Ако предлаганите им там условия не ги удовлетворяват, имат възможност да я сменят, но отново с такава, която е определена в списък на МЗ.

Именно отпадане на това условие иска сега здравният министър д-р Стойчо Кацаров, като ще отпадне и създаването на списък с болници, центрове и КОЦ, за да не бъдат ограничавани в избора си къде да работят обучаващите се държавна поръчка.  

Връща се обаче условието за възстановяване на парите за обучение, като то ще влиза в сила, ако специализантът не успее да вземе успешно изпита си за специалност повече от 5 години след края му.

“Подготвяме промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването и в Наредбата за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. Целта ни е да променим правилата за специализация така, че да станат по-добри и по-човешки”, заяви той на видео среща в четвъртък с председателите на лекарския и зъболекарския съюз, ректорите на МУ - София, и МУ - Варна, специализанти, лекари и др. Всички те също ще предложат изменения в двата акта.

Предложенията на здравното министерство бяха публикувани още снощи, въпреки че през деня от там заявиха, че първо щели да се чакат предложенията и на останалите участници в разговора.

Те предвиждат местата, финансирани от държавата, да се утвърждават 2 пъти в годината, а не само веднъж, както сега. Сроковете за това са до 15 януари и до 15 август, а местата ще се определят в съответствие с целите и приоритетите на националната здравна стратегия, като ще се утвърждават само места, за които има
заявен интерес от страна на кандидат-специализанти, посочват от МЗ. 

Започването на обучението

на места, финансирани от

държавата, също ще е

2 пъти в годината –

през март и октомври,

като това е съобразено с провеждането на държавния изпит за специалност съответно през май и декември.

 В срок до 20 март и 20 август базите за обучение на специализанти държавна поръчка трябва да обявяват на интернет страницата си своите предложенията за места за специализация. Те ще бъдат изпращани и до РЗИ, които ще обобщават информцията и до 25 март, съответно 25 август ще я публикуват на сайтовете си.

"По този начин информацията ще е обобщена на териториален принцип и съответно ще е своевременна и по-полезна за самите кандидати", пише в мотивите на министър Кацаров. Това означава, че

местата за специализация

вече няма да се публикуват

на сайта на здравното

министерство

Желаещите да заемат някое от предложените места го заявяват съответно до 10 април или 10 август, след което болниците, центровете и т.н. (базите за обучение) имат 10 дни да изпратят до РЗИ информация за местата, към които има проявен интерес.Регионалните инспекции я обобщават до края на съответния месец, т.е. 30 април или 30 септември и я изпращат до Националния център по обществено здраве и анализи, който също я публикува на страницата си.

По този начин ще се утвърждават само места, за които има
заявен интерес от страна на кандидат-специализанти, който към момента не се отчита и затова има много позиции, финансирани от държавата, които остават незаети, посочва Кацаров. Това е и един от мотивите му за промяна в наредбата.

Срокът за университетите да обявят местата си за специализанти е 20 април и съответно 20 септември, а кандидатстващите за тях трябва да подадат документите си до 15 май и съответно 15 октомври. 

За обявяване на датите за провеждане на конкурси и базите за обучение и университетите имат срок до 10 февруари и съответно 10 септември, като целия процес трябва да е организиран така, че обучението на специализантите да започва на-късно до 31 март или 31 октомври.  

С промените възнаграждението за всички специализанти остава ще бъде в размер на не по-малко от две минимални работни заплати, но отпада възможността министърът на здравеопазването да определи приоритетни специалности, за които заплащането да е минимум 3 минимални работни заплати.

Според разчетите на екипа на министър Кацаров приемането на проектонаредбата няма да доведе до въздействие върху държавния бюджет. 

"Необходимите финансови средства от държавния бюджет за изпълнение на предвидените дейности по проекта на акта са в рамките на средствата по тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на здравеопазването", пише в мотивите.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber