Обявени за фантоми, а всъщност излекувани от доц. Атанасов от “Пирогов” го бранят на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/9922282 Обявени за фантоми, а всъщност излекувани от доц. Атанасов от “Пирогов” го бранят на протест Обявени за фантоми, а всъщност излекувани от доц. Атанасов от “Пирогов” го бранят на протест www.24chasa.bg
ПЕТЪР АТАНАСОВ

На граждански протест в подкрепа на шефа на Клиниката по вътрешни болести на “Пирогов” доц. Петър Атанасов излизат негови пациенти днес. Протестът е заради проверка от здравната каса срещу доцента за 900 съмнителни хоспитализации за повторно лечение след COVID.

“Каним всички излекувани пациенти и техните близки, за да се противопоставим на неморалните и недоказани нападки срещу този достоен лекар и колегите му! Живи сме благодарение на тях - нека не забравяме това!”, пишат организаторите на протеста - Дияна Димитрова и съпругът ѝ Владимир Димитров, който е лекуван от COVID при доц. Атанасов през март.

От касата са звънили и на други проверявани пациенти, за да ги разпитват, разказаха те пред “24 часа”.

Разпитите били

некоректни

според хората.

Проверяваните съмнителни диагнози, с които са приемани пациенти, са две - за чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност, съобщи в началото на юни зам. здравният министър проф. Димитър Петров. Казусът обаче идва от това, че самите пътеки включват и други заболявания, които могат да се лекуват по тях, и те са правомерно отчетени в документацията. Въпреки това, звънейки на пациентите, проверяващите от касата им задавали директно въпроса дали са лекувани от цироза, на което всеки без такова заболяване автоматично би отговорил “не”. 

Такава е ситуацията с Петьо Цинцарски, който се разболява от COVID на 8 март и влиза в “Пирогов” за 10 дни, разказа той. Месец след изписването му обаче умората, температурата, проблемите със съня и стомаха се връщат и отново потърсил лекувалия го преди това доц. Атанасов, който отново го приема. Прави му ЕКГ, скенер, кръвни изследвания и му назначава терапия, защото след всяко лечение, особено на COVID, черният дроб няма как да не бъде засегнат от всички лекарства, които се приемат. В епикризата му от втория прием в болницата пише, че е лекуван от остра или подостра чернодробна недостатъчност. 

Цинцарски получил обаждане от касата миналата седмица.

“Жената от касата ме попита дали съм лежал два пъти в “Пирогов”, на което аз отговорих: “Да. Единия път за COVID през март”, а тя довърши: “А втория път за цироза”, на което аз

отговорих,

че не е вярно

След което ме попита: “Значи е отразено коректно написаното в документацията”, разказа мъжът. Той направил забележка на служителката, че въпросът ѝ е подвеждащ, защото “нормалният човек, ще отговори “не”.

Подобен е казусът и при Ивайло Петров. Той също е лекуван два пъти в COVID отделението на болницата. Първия път е с пневмония, но отрицателен PCR, а втория път - с доказан с тест коронавирус. Когато му се обадили от касата, поискали да потвърди и двата си престоя, но задали и въпроса “Знаете ли, че сте лекуван от цироза?”, без да уточняват за какво става дима, разказа Петров.

Близо 1000 благодарни пациенти вече са подписали петиция в подкрепа на доц. Петър Атанасов. Сред хората, които дължат живота си на него, е и актьорът Николай Ишков. 

“Гарантирам, че ако не бяха усилията на този човек, едва ли щях да оцелея”, сподели той пред “24 часа”.

Проверката на касата продължава. Очаква се да приключи около 10 юли. 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber