БАН номинира за член-кореспонденти 2 от лицата на пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9922281 БАН номинира за член-кореспонденти 2 от лицата на пандемията БАН номинира за член-кореспонденти 2 от лицата на пандемията www.24chasa.bg
Венцислав Мутафчийски

Венцислав Мутафчийски и Николай Витанов са номинирани за академичното звание

А също историкът Иван Илчев, издателят Иван Гранитски, писателят Георги Господинов

Писателите Боян Биолчев и Владимир Зарев са сред имената в списъка на номинираните за академици. В него са лекарите Григор Горчев, почетен ректор на Медицински университет - Плевен, и пионер на роботизираната хирургия в гинекологията и онкогинекологията, както и Николай Петров - бивш здравен министър и бивш шеф на Военна болница.

Номинирани са още историкът Иван Илчев, издателят Иван Гранитски, както и служебният министър на образованието и науката - химикът Николай Денков.

Списъкът със 118 имена на изтъкнати учени в различни направления на науката и изкуството, кандидати за академици и член-кореспонденти, ще бъде публикуван днес на сайта на БАН. В направлението “Изкуство” за академици са предложени още композиторът Георги Костов, бивш министър на културата и бивш ректор на Националната музикална академия, и режисьорът Пламен Марков.

За член-кореспонденти пък предлагат лицата на пандемията - ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб за битката с COVID-19 и шеф на ВМА, и математика Николай Витанов, който от 1 г. прави математическите модели на разпространение на заразата. За член-кореспондент е предложен и писателят Георги Господинов, носител на европейски и световни награди за литература.

Конкурсът бе обявен на 17 май. В рамките на месец трябваше да бъдат направени предложенията, а изборът на академици и член- кореспонденти ще се проведе през октомври.

Според правилата в конкурса може да участват професори и доктори на науките. Кандидатите за академици трябва да са член-кореспонденти на БАН, а за член-кореспонденти може да кандидатстват специалисти, които към датата на обявяване на конкурса не са навършили 65 г. В областта на изкуствата се избират изтъкнати дейци на културата и изкуството.

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber