Фокусът в новите проекти за саниране ще е върху тяхната устойчивост

https://www.24chasa.bg/novini/article/9921910 Фокусът в новите проекти за саниране ще е върху тяхната устойчивост Фокусът в новите проекти за саниране ще е върху тяхната устойчивост www.24chasa.bg
СНИМКА: “24 ЧАСА”
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Фокусът в новите проектите за саниране на сградите ще е върху тяхната устойчивост. Това каза арх. Георги Коларов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на форума "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2021 г.", съобщиха от министерството.

Арх. Коларов е поднесъл приветствие от името на служебния министър Виолета Комитова към участниците, които са дискутирали по темата за възстановяване на Европейския съюз след пандемията и прехода към зелена икономика.

Пътят към реализацията на тази задача минава през изпълнението на различни екологични и икономически обосновани решения с широко използване на цифровите технологии. Но един от най-важните елементи в цялостната политика по декарбонизация и постигане на климатичен неутралитет е обновяването на сградния фонд, се посочва в приветствието на министъра. На сградите в ЕС се падат 40 на сто от употребата на енергия и 36 на сто от въглеродните емисии. До 2030 г. ЕС трябва да намали емисиите от тях с 60 на сто и изразходването на енергия - с 36 на сто, затова от ключово значение е изпълнението на комплексни мерки за подобряване на енергийна ефективност.

Арх. Коларов е представил основните принципи в изготвената от МРРБ документация.

Ще бъде разработена Методология за жилищните и нежилищни сгради. "Оставяме енергийната ефективност на първо място като ръководен, хоризонтален принцип за постигане на устойчивост. Наред с това продължаваме прилагането на екологичните, икономическите и социалните критерии в обхват, отговарящ на спецификата на устойчивото енергийно обновяване", е посочил арх. Коларов.

Въвеждат се "зелени обществени поръчки" за нежилищните сгради и се препоръчват такива за жилищните като базисен инструмент за постигане на устойчиви практики. С помощта на оценка на жизнения цикъл на сградите ще се постигане икономическа и екологична целесъобразност на проектите. В тях ще бъде заложено ефикасното използване на ресурси на принципите на кръговата икономика. Декарбонизацията и климатичната неутралност ще се постигне с намаляване на разходите за първична енергия с мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници.

Ще се разработят базови модели за саниране на различните типове сгради. Ще се спазват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда.

Предвидени са и реформи, които ще облекчат изпълнението на проектите. Предвижда се изпълнението на иновативни решения и пилотни проекти, които показват ползите от санирането.

Според арх. Коларов обществото ще се убеди, че не става дума за "лепене на стиропор", а за устойчив строителен процес, който цели не само постигане на общоевропейски цели, а и подобряване на условията на живот на гражданите.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес


Вътрешното пространство ще се трансформира така, че да отговаря на нуждите на съвременното пазаруване, предвижда идейният проект на “Кауфланд”.

“Кауфланд” няма да брандира Централни хали в София (Обзор)

Наесен, след като изтече отпускарският сезон, цената на кафето ще се вдигне.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Заради студа в Бразилия: Цените на кафето се вдигат с между 30 и 70 процента

Учредиха “Алианс Българско Черноморие” край Варна

Учредиха “Алианс Българско Черноморие” край Варна

Ударните инвестиции в газопроводи ще бъдат през тази и следващата година.

Русия и Турция обсъждат сключването на дългосрочно споразумение за транзит на газ

Между 600 и 650 кг от декар среден добив от пшеница в земеделските кооперации в Силистренско

Между 600 и 650 кг от декар среден добив от пшеница в земеделските кооперации в Силистренско

СНИМКА: Министерство на финансите

20 млрд. лв. похарчени от държавата за близо 2 години

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber