Отнеха децата на 12 мафиоти и наркотрафиканти в Сицилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914901 Отнеха децата на 12 мафиоти и наркотрафиканти в Сицилия Отнеха децата на 12 мафиоти и наркотрафиканти в Сицилия www.24chasa.bg
Отнеха децата на 12 мафиоти и наркотрафиканти в Сицилия
СНИМКА: Пиксабей

Двама от родителите са босове от Коза ностра

За пръв път в историята на Сицилия бяха отнети децата на 12 души, свързани с Коза ностра и с наркотрафика, съобщи в. “Република”. Това стана с постановление на шефа на Съда за малолетни в Катания Роберто ди Бела. Той подписа документите, с които се отнемат родителските права на хора, близки до мафиотските кланове.

Двама от родителите, на които са отнети правата над децата им, са босове от Коза ностра. Децата сега се намират в общности или пък са дадени за отглеждане в други семейства. Експеримент с подобен проект спрямо деца на родители, членове на мафията, вече е изпробван в Калабрия.

Част от проекта са и деца на разкаяли се мафиоти от Катания. Според Ди Бела вече има няколко случая на майки, които искат да скъсат със средите на организираната престъпност и желаят да напуснат тази реалност, в която се намират заради роднините или мъжете си. Според италианските власти тези жени ще получат подкрепа, за да започнат нов живот далече от мафията.

Отнемането на родителските права се прилага винаги, когато родител занемарява напълно родителските си задължения, не праща децата си на училище и ги надъхва с правилата, важащи за мафията, или пък когато децата растат в среди, свързани с престъпност и с разпространението на дрога, както става ясно от телефонни подслушвания.

Според италианските власти част от мафиотските организации заради многото арести в момента се реорганизират, опитвайки се да вербуват за “каузата” си непълнолетни направо от улицата.

Магистратът Ди Бела е убеден, че на майките на тези деца трябва да се даде алтернатива, за да не се стига до случаи като този с децата на мафиота Нито Сантапаола – той е в затвора от 28 г., а жена му е убита. Ди Бела признава, че дори е получил благодарност от страна на бос от калабрийската мафия Ндрангета заради шансовете, дадени на сина му.

В Катания съдът се опитва да експериментира и нови форми на временно поверяване за отглеждане в семейства на децата на мафията. Често те се поверяват само за през деня на семейства, които да се грижат за тях. “Необходимо е да покажем, че бъдещето не е предварително написано и че можеш да бъдеш главният герой в живота си”, твърди Ди Бела.

“Мафиите имат все по-млади лица. Вербуването на непълнолетни и подрастващи за членове на организираната престъпност е новият начин, по който тя подновява “масата” си, младите са необходими за поддържането на жизнената ѝ лимфа”.

Това става ясно от доклад на Дирекцията “Антимафия” до италианския парламент през 2019 г. От друга страна, съществуват и истински baby gangs - банди от деца, които са изражение и продължение на престъпната дейност на мафията. В област Кампания, чийто център е Неапол, много често деца се използват за разпространението на наркотици, твърди докладът. Често детските банди са свързани с прояви на невиждана жестокост, тъй като членовете им са израснали в среди, далече от обществото. По този начин се превръщат в нещо като запас за армията на организираната престъпност.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Саудитска Арабия СНИМКА: Pixabay

Саудитска Арабия отваря границите си за туристи, за първи път от 18 месеца

Снимка Радио Китай

Радио Китай: Призивът на САЩ Тайван да бъде приет за наблюдател в СЗО е лишен от основания

Снимка:Архив

13 убити и 50 ранени при атака на погребение в иракския град Ясриб

COVID-19

Китай регистрира 55 нови случая на заразяване с COVID-19

СНИМКА:АРХИВ

САЩ възобновиха депортациионните полети за мигрантски семейства от Централна Америка

СНИМКА: Pixabay

Държавният департамент одобри продажба на хеликоптери на Израел

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber