Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914364 Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас www.24chasa.bg
Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас

Министърът на туризма Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас Н.Пр. Бръндуша Предеску. Двете обсъдиха състоянието на туристическия сектор в България и Румъния. Това съобщиха от Министерството на туризма. 

"Нашето приятелство е много важно за туризма, тъй като сме съседи и е от изключително значение да поддържаме добри взаимоотношения", заяви министър Балтова. Тя посочи, че северната ни съседка е на първо място по входящ туризъм у нас през последните години и изрази надежда, че тази тенденция ще се запази и занапред. "Продължаваме и нашите интегрирани маркетингови кампании за пазар Румъния", поясни още министърът на туризма, а посланикът потвърди, че тези активности са видими в Румъния и влияят на избора за пътуване до България. За периода януари - април 2021 г. са отчетени над 103 хиляди посещения от румънски туристи у нас, а само от 27 май до 17 юни 2021 г., по неокончателни данни, над 20 хиляди румънски туристи са пренощували в местата за настаняване в България. В тази връзка служебният министър увери посланик Предеску, че мерките, които се вземат у нас във връзка епидемичната обстановка, са ясни и се спазват стриктно.

От своя страна Н.Пр. Бръндуша Предеску заяви, че България и Румъния имат отлични двустранни отношения и оцени високо работата в синхрон на властите в двете държави при скорошното отваряне на границите и отпадането на ограниченията при преминаване.

На срещата министър Балтова използва повода, за да благодари на Румъния за подкрепата, която е оказала на България при избирането ѝ за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) за периода 2021-2023 година.

Румъния заяви готовност да си партнира с България и по общия път към пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Двете държави ще обединят усилия за съвместна бъдеща работа в рамките на влиятелната организация за подобряване резултатите на туристическата индустрия.

Беше изтъкнато също така доброто сътрудничество и готовността за плодотворна работа и в рамките на работната група за туризъм към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, където Румъния е страна координатор до 2022 г.

По думите на посланик Предеску е важно двете страни да продължат да работят заедно - както за стимулиране на туристическия бизнес, така и за други сектори на икономиката. Тя информира още, че Румъния предлага множество възможности за туризъм, които биха представлявали интерес за българските туристи.

На срещата бяха дискутирани двустранни инициативи като предлагането на съвместни продукти и културни туристически маршрути с идеята да бъдат привлечени гости от далечни туристически пазари, особено след отшумяването на световната пандемия от Covid-19.

В контекста на активизирането на сезона бяха обсъдени темите за транзитното преминаване на автобуси през Румъния с украински и молдовски туристи, желаещи да почиват у нас, както и преминаването на румънски туристи през България в посока Гърция.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Централата на ЕЦБ във Франкфурт.

ЕЦБ отменя в края на септември ограниченията за плащане на дивиденти от банките

Fitch потвърди рейтинга на България с
положителна перспектива

Fitch потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

Българският стартъп Worddio набра инвестиция от $250 хиляди долара за развитие на проекта

Българският стартъп Worddio набра инвестиция от $250 хиляди долара за развитие на проекта

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов поиска повече грантове за бизнеса в плана за възстановяване

Сградата на БЕХ
Снимка: Архив

БЕХ: С уволнения борд не можем да погасим 550 млн. евро облигации. Министерството: Няма проблем. Могат

Снимка: 24 ЧАСА/Архив

Тристранката ще проведе извънредно заседание на 26 юли

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber