"Български фермер": България селектира екокрави с по-малко метан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9911578 "Български фермер": България селектира екокрави с по-малко метан "Български фермер": България селектира екокрави с по-малко метан www.24chasa.bg
"Български фермер": България селектира екокрави с по-малко метан

Въглеродните емисии от преживните отново на прицел

Преживните животни (едър рогат добитък, овце, биволи, кози и други селскостопански животни) в Европа произвеждат повече парникови газове всяка година, отколкото автомобилите и агротехниката, взети заедно, твърдят защитници на природата.

Неоспорим факт е, че увеличението на производството на месо и млечни продукти в Европа през последното десетилетие направи земеделието много по-голям източник на емисии. И докато правителствата са насочили внимането си към

възобновяемите

енергийни

източници

и транспорта

в своите климатични политики, инициативите за намаляване на въздействието на храните и земеделието върху климата изостават. Пример е фактът, че 2018-а. е последната година, за която има точни данни от Организацията на ООН за прехрана и земеделие - ФАО, и тя е, че преживните във фермите на ЕС, включително Обединеното кралство, “са отговорни” за еквивалента на около 502 млн. тона въглероден диоксид годишно, най-вече чрез метана, който отделят. Количеството газове се доближава до отделените 656 млн. тона въглероден диоксид от европейските автомобили и микробуси през същата година. Но когато се изчислят косвените емисии на парниковите газове, като се използват установените методи на оценка на обезлесяването и промените в земеползването, свързани с отглеждането на фураж за животните, тогава общите годишни емисии са еквивалентни на 704 млн. тона въглероден диоксид, сочи докладът на “Грийнпийс”, озаглавен “Земеделие на провала”.

Фермерските асоциации, сдружения и водещи институтите по геномика веднага насочват усилията си за

“получаване” на

нов вид крави с

ускорен растеж

ФАО призовава фермерите да използват екологични крави, които ще спасяват света от глобалното затопляне. И тъй като промените на климата напомнят за рлоблема всеки ден, в търсене на решение са включват и канадски учени, които също работят върху получаване на “безопасни” говеда. Първоначалните опити за делекция на такива животни са успешни. Такива крави отделяли с 25% по-малко метан.

Според изследванията за получаването на хамбургер от 225 грама говеждо месо в атмосферата се изхвърлят толкова парникови газове, колкото за изминаването на около 16 км от една кола. При производството на същото количество свинско месо изминават 4 км, а на пилешко - 1,2.

Учени проучват основно цялата верига, която започва с отглеждането на кравите и завършва с попадането на говеждото месо в чинията на консуматора. Резултатите: основната вреда върху климата е свързана с храната на животните.

Вместо растенията

да поглъщат

въглеродния

диоксид, те

биват изяждани

от кравите. Например за получаването на 450 г животински белтък са необходими 4,5 кг растителен.

Освен това на кантара трябва да бъде сложено и производството на торове, отделянето на метан от отпадната дейност на животните, използването на хладилници и др. Като цяло приносът на говедовъдството за парниковия ефект достига 18%.

Според експерти от ФАО трябва

да се намали

консумацията

на месо,

особено на говеждо. В момента световното годишно потребление е около 72 млн. т, а към 2030 г. се очаква да стигне 90 млн. тона.

От крава с тегло 550 кг изхвърля всеки ден в атмосферата от 800 до 1000 л вредни газове, твърдят аржентински изследователи. В Аржентина се отглеждат повече от 55 млн. крави, което поставя страната им на първо място по износ на говеждо месо. Според сътрудника на аржентинския Национален институт по селскостопанска техника Гилермо Бера изследователите направо били втрещени от получения резултат - едрият рогат добитък дава 30% от изхвърлените вредни газове в Аржентина.

Според учените причината кравите да произвеждат голямо количество метан е слабата им храносмилателна система. Сега с екологична цел аржентински специалисти разработват специална диета за кравите.

И Европа не остава

безучастна към

проблема

с глобалното

затопляне

По този повод германското Министерство по прехрана, земеделие и защита на потребителите призовава германците да променят начина си на хранене и да ядат по-малко месо, за да забавят глобалното затопляне. Според предписанията на Немския съюз по хранене потреблението може да се свие до 300-600 г седмично.

Във Великобритания пък препоръчват на “Макдоналдс” да излезе с нова методика за намаляване на вредните емисии от кравефермите си. Веригата за бързо хранене на Острова след 3-годишна изследователска програма смята да разработи методика за намаляване на изхвърлянето на метан от говедата. Става дума за 350 хил. крави, чието месо се използва за приготвяне на хамбургери.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Централата на ЕЦБ във Франкфурт.

ЕЦБ отменя в края на септември ограниченията за плащане на дивиденти от банките

Fitch потвърди рейтинга на България с
положителна перспектива

Fitch потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

Българският стартъп Worddio набра инвестиция от $250 хиляди долара за развитие на проекта

Българският стартъп Worddio набра инвестиция от $250 хиляди долара за развитие на проекта

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов поиска повече грантове за бизнеса в плана за възстановяване

Сградата на БЕХ
Снимка: Архив

БЕХ: С уволнения борд не можем да погасим 550 млн. евро облигации. Министерството: Няма проблем. Могат

Снимка: 24 ЧАСА/Архив

Тристранката ще проведе извънредно заседание на 26 юли

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber