"168 часа": От какво всъщност е бил болен Ленин?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9905151 "168 часа": От какво всъщност е бил болен Ленин? "168 часа": От какво всъщност е бил болен Ленин? www.24chasa.bg
"168 часа": От какво всъщност е бил болен Ленин?

Правят свръхсекретна аутопсия в дачата в Горки

От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и световъртеж. Личният лекар на Улянови д-р Фьодор Гетие диагностицира преумора. Зимата на 1921/22 г. е трудна - болката и световъртежът се увеличават, понякога

Ленин губи равновесие. Според неврохирурга професор Ливерий Даркшевич, изследвал лидера на 4 март 1922 г., е имало две явления, болезнени за Владимир Илич - изключително тежки неврастенични прояви и редица мании. Ленин дори се опасява дали не е заплашен от лудост.

Късно вечерта на 27 май Ленин има главоболие, пълна загуба на говор и слабост на десните крайници. Неврохирургът Василий Крамер смята, че мозъчната исхемия възниква поради атеросклероза на съдовете, но тази атеросклероза се "държи“ някак по-различно от обичайното. Личният лекар на вожда д-р Гетие откровено признава, че не разбира какво се случва с Ленин. В края на май е тествана и версията за съдова лезия с бледа трепонема (бактерията, която причинява сифилис).

Ленин се възстановява и на 11 юни след събуждане казва: "Чувствам се много добре... Странна болест, какво ли може да бъде? Бих искал да прочета за това". И той започва да чете книги по медицина на брат си д-р Дмитрий Улянов.

През октомври отново се влошава. Последната му публична изява е на 20 ноември 1922 година. На 13 декември има два тежки припадъка с пареза на крайниците и пълна загуба на речта. На 22 - 23 декември рязко се влошава - получава парализа на дясната половина на тялото. Очевидно става дума за втори "класически" исхемичен инсулт. Припадъци и удари следват един след друг на 6 март, 10 март 1923 г. ... Но Ленин отново се възстановява! На 15 май е откаран в Горки, през юли започва да ходи, опитва се да пише с лявата ръка, през август вече преглежда вестниците. На 18 октомври 1923 г. Ленин идва за последен път в Кремъл: влиза в кабинета си, нощува в апартамента си в Кремъл, а сутринта заминава за Горки. Завинаги.

Последният пристъп на болестта му е на 21 януари 1924 година. В 5,40 часа получава припадък, а в 6,50 часа Владимир Илич умира. Той е на 53 години.

Д-р Новоселов внимателно разглежда медицинския дневник и доклада за смъртта и аутопсията на Ленин. Документът е написан ден след смъртта му на 22 януари 1924 г., в имението Горки край Москва, което е странно. Тялото на вожда е положено на две маси, събрани една до друга и покрити с мушама, на втория етаж на къщата. Според заключението от аутопсията причината за смъртта е атеросклероза на кръвоносните съдове поради преждевременното им износване (Abnutzungssclerose). Тялото на Ленин е отворено на 22 януари, а на следващия ден - 23 януари, то е пренесено в Москва. И никой не задава въпроси. Защо трупът не е транспортиран веднага в специализирана институция, където има патоанатоми, маси за аутопсия, инструменти? Защо първо го отварят в Горки, където няма никакво оборудване. Там се събира медицински консилиум от 11 души. От тях само трима са лекари. Около имението има обширна гориста зона, охранявана от около 30 пазачи - стрелци.

Очевидно в Москва е било трудно да се осигури необходимата секретност, затова е избрана дачата, заобиколена с гора. Но дори в отдалечения Горки се случва нещо непредвидено.

Какво - четете ТУК

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

снимка pixabay

Протести в Гърция срещу задължителното имунизиране на медиците

Колоната премина от площад "Трафалгар" по улица "Уайтхол" до резиденцията на премиера Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" 10=

Хиляди противници на ваксините и ограниченията протестират в Лондон

Хашим Тачи

Удължиха с два месеца ареста на Хашим Тачи

Принц Хари и Меган с кралица Елизабет Втора на прием в Бъкингам през 2018 г.

Втори том с мемоари на принц Хари ще излезе след смъртта на кралицата

снимка pixabay

Въздушна линия Албания - България от август

снимка Ройтерс

Демонстрации във Франция срещу задължителните здравни пропуски

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber