30 кметове чакат премиера Янев в Поповица, искат финансова ревизия на общините (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9905111 30 кметове чакат премиера Янев в Поповица, искат финансова ревизия на общините (снимки) 30 кметове чакат премиера Янев в Поповица, искат финансова ревизия на общините (снимки) www.24chasa.bg
Кметът на община Садово Димитър Здравков (в средата) и кметицата на Поповица Веска Мирчева в очакване на премиера. Снимки: Авторът

Местни: Най-после да видим земляка!

Трийсет кметове на малки населени места очакват в момента служебния премиер Стефан Янев в родното му село Поповица. Очаква се той да пристигне всеки момент за среща с тях.

"Ще му предложим да инициира финансова ревизия на общините, за да се установи как се харчат средствата и дали се използват целесъобразно за нуждите на малките населени места", заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Според него повечето от малките селища са ощетени при финансирането от общините. Затова кметовете на градове и села имат идея, с която ще запознаят премиера.

"Ще предложим законодателно да бъдат закрити общинските съвети и вместо тях в местните управляващи органи да влязат кметовете на малките населени места", каза Стоянов. По думите му много от съветниците дори не знаели какво гласуват и заради това не се стигало до ефективно разпределение на средствата, от което страдали малките кметства.

Стоянов подчерта, че този въпрос ще бъде поставен за разглеждане пред Стефан Янев.

"Много добре разбираме, че не може да бъде решен бързо, но са необходими промени", уточни калоферският кмет.

Друг въпрос, който ще бъде поставен, е за българския етикет.

"Когато една стока има етикет, че е родна, не само да бъде произведена у нас, но и да е изцяло от родни продукти", каза Стоянов.

Кметът на Забърдо Валентин Черпоков също е в Поповица. Той обясни, че ще настоява за лична среща със Стефан Янев заради разрушения път за Чудните мостове. Необходими са около 250 000 лв. за възстановяването му.

"Ако не се вземат спешно мерки, може да пострадат туристи. Въпреки че са сложени ограждения, хората ги махат и преминават", загрижен е Черпоков.

Минути преди Янев да пристигне, хората от Поповица се събират в парка на селото. "Най-после да видим нашия земляк, който се издигна на върха в държавата", коментират те. По думите им Стефан Янев от дете не е идвал в родното си село. Учил е там до първи клас. Сега прие поканата да се включи в събора.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber