Тапи у нас заради масови пътувания от Европа към Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9904652 Тапи у нас заради масови пътувания от Европа към Турция Тапи у нас заради масови пътувания от Европа към Турция www.24chasa.bg
ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево. Снимка Архив
ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево. Снимка Архив

Започна сезонът на масовите пътувания на турските граждани от европейските държави, т.нар. гурбетчиите, за ваканцията в Турция, като маршрутът им преминава през България.

Президентът на Асоциацията на турците и на турските общности в чужбина Абдуллах Ерен заяви, че за разлика от миналата година през този сезон на граничните пунктове с България - Капъкуле, Хамзабейли-Лесово и Дерекьой-Малко Търново очакват по-масов поток от турски граждани от европейските държави, които идват, за да прекарат лятната ваканция в Турция.

Представянето на отрицателен PCR тест за COVID-19 или ваксинационен сертификат е задължително при влизане в Турция. Задължително е засега и носенето на предпазни маски на закрито и на открито.

След като премине през паспортният контрол, пътникът преминава на съседното гише, където представя ваксинационния документ или негативния тест, който се регистрира от служител на гишето. Документът може да се удостовери и от баркода на мобилния телефон. Процедурата става бързо.

Отделно на "Капъкуле" е разкрит специално гише на валийството на град Одрин за обслужване на гражданите при възникнали проблеми при влизане в Турция.

Представителят на турската Асоциация посочи,че всички гишета за паспортен контрол и контрол на ваксинационните документи на турските гранични пуктове са на 24-часов непрекъснат режим.

"За разлика от миналата година през този сезон очакваме по-масови пътувания в Турция. На фона на мерките срещу епидемията от COVID-19 се извърши солидна подготовка на служителите по паспортния контрол и контрола по ваксинационните документи и на съоръженията, за да се избегнат струпванията, дългите опашки на гишетата, преминаването да става бързо, но при спазването на здравните изисквания", каза той.

На гражданите, пристигащи в Турция от европейските на държави, се раздават брошури за епидемичните мерки, които се спазват в страната, за децата са подготвени специални книжки с илюстрации.

"Капъкуле" е най-големият граничен контролно-пропускателен пункт на Турция за и от Европа. Той посреща 35 процента от товарното и пътническото натоварване на турските гранични пуктове по суша.
Годишно през "Капъкуле" преминават по около 400 000 автомобила и около 4 млн. пътници. Разполага общо с 23 ленти за пътници /12 на влизане и 11 на излизане/, които през активния сезон са на 24-часов работен режим.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Снимка:Архив

13 убити и 50 ранени при атака на погребение в иракския град Ясриб

COVID-19

Китай регистрира 55 нови случая на заразяване с COVID-19

СНИМКА:АРХИВ

САЩ възобновиха депортациионните полети за мигрантски семейства от Централна Америка

 Педро Кастильо, Снимка: Ройтерс

Перуанският президент назначи Педро Франке за финансов министър

СНИМКА: Pixabay

Държавният департамент одобри продажба на хеликоптери на Израел

COVID-19

Над 100 нови случая с COVID-19 за четири дни в Исландия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber