Янаки Стоилов: Възгласите "Бият Паниковски" няма да минат. Правосъдният министър предпазлив за Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9903753 Янаки Стоилов: Възгласите "Бият Паниковски" няма да минат. Правосъдният министър предпазлив за Борисов Янаки Стоилов: Възгласите "Бият Паниковски" няма да минат. Правосъдният министър предпазлив за Борисов www.24chasa.bg
Янаки Стоилов СНИМКА: Архив
Янаки Стоилов СНИМКА: Архив

Спомняме си как преди няколко месеца една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите и не виждам сега това да прави служебното правителство. Така че възгласите "Бият Паниковски" на бившите управляващи няма да минат. Така служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов отговори на обвиненията на ГЕРБ, че кабинетът води безсрамна предизборна пропаганда, в "Тази събота" по Би Ти Ви.

Няма да влизам в задочен диалог с Бойко Борисов, нито ще коментирам действия на други министри. Това пък каза министърът по повод започналото разследване на МВР, че бившият премиер е отправил заплахи през 2009 г. срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" да не дава показания срещу тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов.

В петък Борисов нарече това цирк, чиято цел е самият той. "Всичко това се прави с пропагандна цел. Никога не съм изричал такива неща", каза бившият премиер.

За разлика от вътрешния министър Бойко Рашков, правосъдният беше изключително предпазлив в коментарите си.

Мога да коментирам тези неща единствено от гледна точка на законността, добави Янаки Стоилов. Фактите трябва да бъдат установени по реда, предвиждан по законите. Ще направя едно предвиждане. През юли предстои да излезе доклада на ЕС за върховенството на закона и там пак ще я има оценката, че няма резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Ако това е продължаващото положение, то е достатъчно красноречиво, за да коментирам нещо повече, добави той. Ние не работим по списък с определени лица, а по определени престъпления. Когато това се отнася до лица, които стоят най-високо във властта и има сигнали, трябва да бъдат бързо установявани и да има бърза развръзка. Това е в интерес на правосъдието и на самите засегнати лица, посочи министърът. 

По повод сменената шефка на Агенцията по вписванията Стоилов каза, че е взел решение заради пропуски и нарушения, а не заради невписаното ново ръководство на Александровска болница. На въпрос защо е избрал Даниела Митева, която е уволнена през 2009 г. като заместник на поста, той обяви, че проверките на прокуратурата срещу нея са завършили с липса на основания. "Трябваше да е човек, който познава работата на агенцията отвътре", каза министърът. Той посочи, че не съжалява за това назначение и хората трябва да бъдат съдени по резултатите.

По повод критиките за вторичните списъци на фирми по закона Магнитски Стоилов каза, че в случая има две страни - фактическа и правна. Министърът посочи, че е разпоредил такава проверка и в повереното му ведомство и се е разбрало, че там няма лица и фирми, с които са сключени договори.  

Правната страна наистина е сложната тема, подобни действия трябва да са съвместими с българския и дори европейския правен ред, каза Стоилов. Във видеоконферентен разговор с Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието, предложих въпросът да бъде обсъден на европейско ниво - как подобни законодателни актове от страни извън ЕС да бъдат съвместими с правото на ЕС. Той реагира положително, обясни министърът.. 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 31 юли - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 31 юли - вижте първите страници през годините

Случаите на  Ковид-19 в Индонезия нарастват драстично

346 са новите с коронавирус, 1,5% от тестовете, излекуваните са 100, починалите 3-ма

Здравословното състояние на Миню Стайков се влоши по време на дългия му престой в ареста.

Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Пламен Николов излиза от президентството вече натоварен с мандат да състави правителство.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

44-годишен мениджър с лична визия за образованието бе изстрелян за премиерска номинация (Видео, обзор)

Пламен Николов. Кадър БНТ

Пламен Николов: Иска ми се да направя България просветена страна, трябва ни приемственост - в момента ни липсва

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber