Трансатлантическите отношения отстрани изглеждат добри, но всъщност им липсва доверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9903579 Трансатлантическите отношения отстрани изглеждат добри, но всъщност им липсва доверие Трансатлантическите отношения отстрани изглеждат добри, но всъщност им липсва доверие www.24chasa.bg
Трансатлантическите отношения отстрани изглеждат добри, но всъщност им липсва доверие

„С усилията на Джо Байдън темата за Китай влезе в дневния ред за обсъждане. Макар и неговите европейски партньори изглеждаше, че не са склонни да се съгласят с него, най-накрая те сложиха подписа си под съвместното изявление“, обобщи CNN във вчерашна статия за обиколката на американския президент в Европа, предаде Радио Китай.

В първата му визита на Стария континент след поемането на президентския пост Байдън се опита да създаде т. нар. „коалиция на държавите с еднаква ценностна система“, за да отправя конфронтации срещу Китай. Какъв бе отговорът на Европа?

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на срещата на върха на Г-7, че Групата все пак се надява да си сътрудничи с Китай, особено в справянето с климатичните промени и биологичното разнообразие. Френският президент Еманюел Макрон посочи, че Г-7 не е „клуб с враждебно отношение към Китай“.

Въпреки че САЩ и Европа са съюзници, между тях съществуват различия по много въпроси. На външен вид трансатлантическите отношения изглеждат близки, но по същността си те отдавна са лишени от доверие. Стратегическата им насока е различна. САЩ се стремят да създадат „малка група“, която следва една и съща идеология, за да противостои на Китай в изграждането на инфраструктурата и технологичната конкуренция. Но това е в разрез със стратегическите насоки на ЕС и желанието му за сътрудничество с Китай.

Фактически след няколко срещи на върха Европа почувства, че Вашингтон не е променил политиката си „Америка над всичко“. Според коментар на британския всекидневник „Гардиън“ въпреки аплодисментите на някои хора към ключовото послание от администрацията на Байдън – „Америка се завръща“, „европейските лидери изглежда далеч не са убедени в това“.

Второ, основните интереси на САЩ и Европа са различни. Както казва авторът на книгата „Лицемерната суперсила“ Михаел Людерс, САЩ считат своите интереси за най-важни, но Европа също има свои. Френският вестник „Лез еко“ отбеляза наскоро, че Европа не трябва да подкрепя насочените срещу Китай действия, който миналата година вече надмина САЩ и стана най-големият търговски партньор на ЕС. Същевременно Пекин зае необходимото място в борбата с климатичните промени.

Освен това Европа вярва все по-малко на САЩ и в известна степен взе решение „да не ги слуша напълно“.

Байдън иска да включи Европа в групата, която ще възпрепятства китайското развитие, но важните европейски стратегии и интереси се противопоставят на това. Между САЩ и Европа, както и между самите европейски държави, няма единодушие относно политиката им спрямо Китай. Най-важното е, че на фона на многополярността в международните отношения, идеологическите пристрастия и формирането на малки групи противоречи на историческите тенденции. Дори и САЩ и Европа да претендират за „коалиция на държавите с еднаква ценностна система“, то това е само политическо шоу и ще остане на думи.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Снимка Радио Китай

Радио Китай: Призивът на САЩ Тайван да бъде приет за наблюдател в СЗО е лишен от основания

Снимка Радио Китай

Китайският марсоход Джужун е изминал над 700 м по повърхността на Марс

Млад българин в Шанхай работи за чиста енергия (Видео)

Млад българин в Шанхай работи за чиста енергия (Видео)

Град Нанкин увеличава усилията в овладяването на COVID-19

Град Нанкин увеличава усилията в овладяването на COVID-19

IMAX отчита значително подобряване на приходите в Китай

IMAX отчита значително подобряване на приходите в Китай

Влаковете по маршрута Китай – Европа стават все по-конкурентни

Влаковете по маршрута Китай – Европа стават все по-конкурентни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber