Мария Габриел: Новата мрежа за сътрудничество между суперкомпютрите ще е в полза на науката и иновациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9902640 Мария Габриел: Новата мрежа за сътрудничество между суперкомпютрите ще е в полза на науката и иновациите Мария Габриел: Новата мрежа за сътрудничество между суперкомпютрите ще е в полза на науката и иновациите www.24chasa.bg
Мария Габриел. Снимка Архив
Мария Габриел. Снимка Архив

Обучения на специалисти и разработване на съвместни приложения са сред целите на новосъздадената мрежа

Днес в Гимараеш, Португалия, българският еврокомисар Мария Габриел заедно с министъра на науката на Португалия Мануел Хейтор и ръководителите на консорциума „Петаскейл суперкомпютри“ в Европа поставиха началото на мрежа за сътрудничество. Инициативата надгражда постигнатото в рамките на европейската мрежа за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC, която българският еврокомисар инициира преди 2018 година.

„Днешните предизвикателства са свързани с много въпроси, които изискват все по-точни отговори. За бързи и адекватни решения е необходима скоростна обработка на големи масиви от данни. В този контекст, съвместната работа между научната общност и специалистите по високопроизводителни изчислителни технологии е от голяма важност. Това означава споделяне на инфраструктура и съвместно разработване на приложения, обединяващи знанията на двете общности в стратегически важни области - здравеопазване, енергетика, климат”, заяви Мария Габриел по време на дискусията.

Признавайки важността на постигнатото от Съвместното предприятие EuroHPC, днешното събитие се съсредоточава върху необходимостта от ефективно използване на потенциала на високопроизводителните изчислителни технологии от научните и новаторските общности в целия спектър от дисциплини. Темата за инвестиции в уменията и необходимостта от подготовка на специалисти за използване на новите приложения също бе централна.

„Днешната кръгла маса е символна. Тя е послание към научната и новаторска общност за необходимост от тясно сътрудничество с общността на суперкомпютрите. Тя бележи и прехода към следващ етап на развитие. Етап, в който не само машините, а и приложенията в науката, и квалифицираните кадри са централни. С подход, воден от търсенето и насочен към решаване на проблемите, създаването на днешната мрежа за сътрудничество е стъпка напред“, коментира още българският еврокомисар.

Предстои до ноември да бъде изготвен план за действие за съвместна работа между науката, иновациите и суперкомпютрите, с основен акцент подготовката на квалифицирани кадри, от които науката и бизнесът се нуждаят.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров отвориха люка на стиковъчния отсек "Поиск" на Международната космическа станция (МКС) и пристъпиха към първата си космическа разходка за 2021 г.

Руски космонавти влязоха за пръв път в модула "Наука" на МКС

Учени разработили високоефективни нанотела срещу COVID от алпаки

Учени разработили високоефективни нанотела срещу COVID от алпаки

Поради липса на указания за рециклиране маските попадат по плажове и във водни басейни.

Учени: Медицинските маски да се унищожават с бактерии

Прилеп

Палеонтолози откриха останки от последния гигантски прилеп-вампир

От "Гугъл" потвърдиха за глобата. СНИМКА: АРХИВ

Русия санкционира "Гугъл"

Източник: Pixabay

Безжичните камери за видеонаблюдение изместват аналоговите устройства

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber