Електронните отпадъци са опасни за здравето на децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9893240 Електронните отпадъци са опасни за здравето на децата Електронните отпадъци са опасни за здравето на децата www.24chasa.bg
СНИМКА: PIXABAY
СНИМКА: PIXABAY

Електронните отпадъци сериозно вредят на здравето на децата, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА и БТА.

"Дете, което изяжда само едно яйце от района на сметището Агбогблоши в Гана, приема 220 пъти над дневния лимит диоксини, определен от Европейския орган за безопасност на храните", казва Мари-Ноел Брун Дрис, която е водещият автор на доклада на СЗО.

Причината е неправилното управление на електронните отпадъци. Това е задълбочаващ се проблем, който много държави по света все още отказват да признаят като здравен.

Електронните отпадъци включват стари компютри, телевизори, музикални аудиосистеми, факсмашини или телефони. Всички те съдържат токсични вещества като олово, живак, никел или различни химикали.

Този вид отпадъци непрекъснато се увеличават заради ръста на потреблението на електронни устройства. Експертите на СЗО изчисляват, че през 2019 г. електронните отпадъци са били 53,6 тона, като са нараснали с 21% в рамките на пет години.

По данни на СЗО почти 13 милиона жени изкарват доходите си, като сортират отпадъците и по този начин се излагат на опасното въздействие на токсините. Често се включват и 5-годишни деца, тъй като с малките си ръце лесно разглобяват електронните устройства. Токсичните отпадъци за тях са още по-опасни, тъй като органите им все още не са се развили, предупреждават експертите.

Опасните вещества в отпадъците също така могат да попречат на развитието и растежа на неродени деца, когато бременни жени работят на сметищата, предупреждават от СЗО.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Защо СЗО прескочи две букви от гръцката азбука, за да кръсти новия вариант на коронавируса Омикрон

Пенсионери Снимка: Ройтерс

Европа застарява - до 2050 г. над 1/3 от населението ще бъде над 60 г.

Неваксинираните и за непреболедувалите COVID-19 ще трябва да спазват нови мерки в Австрия.

Австрия удължи с 10 дни локдауна заради COVID

СЗО

СЗО против забраните за пътувания заради варианта Омикрон

СНИМКА: Pixabay

САЩ затягат изискванията за тестове за COVID-19 за влизащите в страната

Все повече млади хора предпочитат да не споделят леглото си с друг.

Пандемията ни завеща и сексрецесия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber