Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887956 Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия www.24chasa.bg
Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощата 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощата СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

НОИ актуализира калкулатора си

Всеки, който е роден след 1959 г., вече може да види реалния размер на основната си пенсия чрез електронния калкулатор на Националния осигурителен институт.

В него са отразени последните промени в Кодекса за социално осигуряване за новия, по-нисък коефициент на редукция. Във формулата влиза и осигурителната вноска от 12%, която държавата плащаше за всички между 2009-а и 2015 г. Тя ще отчита и годините стаж без осигуряване в частен фонд.

Така вместо с 20 на сто основната пенсия ще се намалява с около 9%.

Промените

влизат в сила

от 1 септември

2021 г.,

напомнят от НОИ.
Първите с право на втора пенсия ще бъдат около 17 хил. жени, които ще навършат 61 г. и 8 месеца. Новата формула засяга около 2 314 200 души, родени след 31 декември 1959 г. Около 168 хил. ще имат втора пенсия между 2021 и 2024 г. Тук влизат и първите мъже, които ще се пенсионират от август 2024 г.

До 30 юни тази година хората, изпуснали 5-годишния срок, ще могат да прехвърлят към Националния осигурителен институт партидите си от частните фондове, като се дава и обратната възможност. Става дума за жени, родени между 1960-а и 1964 г.

За останалите над 3 млн. българи, осигурени в частните фондове, се прилага сложна схема за прехвърляне на парите за втора пенсия към НОИ.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. партидите ще може да се местят в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г.

От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Ако родените след 1959 г. изберат да останат в частните пенсионни фондове, имат три варианта. Първият е еднократно плащане за малките партиди под 900 лв.

Разсрочено плащане на втората пенсия е вторият продукт, когато парите в партидата не стигат за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти размера на минималната. През тази година месечното плащане трябва да е между 45 и 300 лв.

Има и три вида пожизнени пенсии, от които да избират осигурените. Те обаче ще получат намалена пенсия от държавата. Това е причината експертите да съветват внимателно да се прецени как ще се местят пенсиите, за да не се получи ефектът “две е по-малко от една”.

До 30 юни пък пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години,

могат да бъдат

преизчислени и

да се вдигнат,

като бъде

намален

коефициентът

на редукция
Преизчисляването се извършва от първо число на месеца, след като бъде подадено заявление. Пенсионираните униформени могат да прехвърлят парите си от частните фондове в осигурителния институт и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г.

НОИ изплаща около 145 хил. пенсии с намален индивидуален коефициент, защото хората се осигуряват в универсалните пенсионни фондове. Повечето от тях обаче вземат пенсии за инвалидност, които са срочни. Военните и полицаите, които са с намалена пенсия и могат да получат увеличение, са над 15 хил.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber