Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887948 Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков www.24chasa.bg
САШО ДИКОВ
САШО ДИКОВ

В емоционално открито писмо журналистът Сашо Диков посъветва президента Радев да се “отърве” от Пламен Узунов. В писмото Диков пише и за “списъка 38”. Изглежда става дума за списък с 27 български магистрати и още 11 други високопоставени чиновници, които притежавали сметки в чужбина. За първи път за него се чу в края на октомври 2019 г.

Конкретният повод, за да се съобщи, е опровержение по повод на компромат срещу Иван Гешев, който тогава е кандидат за главен прокурор. В анонимния донос, изпратен до няколко медии, се твърдеше, че Гешев имал сметка в Швейцария.

Опровергавайки компромата, от прокуратурата, която тогава се оглавява от Сотир Цацаров, съобщават, че ДАНС и НАП с помощта на чуждестранни партньори са проверили кои български магистрати и чиновници имат недекларирани сметки в чужбина. Гешев не е сред тях.

Диков обаче се връща към темата, защото според него било много скандално толкова голям брой магистрати да имат недекларирани сметки.

Ето какво каза за “24 часа” журналистът:

Историята е следната - през октомври 2019 г., 5 дни след като Сотир Цацаров и шефът на ДАНС бяха на посещение в САЩ, изведнъж Цацаров обявява по данни от ДАНС, че 27 висши магистрати и 11 висши политици имат недекларирани сметки и имоти в чужбина. Тези 38 имена са дадени за проверка в НАП, за да се види какво е положението. Дали това има връзка с посещението в Щатите, не знам, разказа той.

Никой не знае кои са 38-те имена в списъка на хора с недекларирани сметки и имоти в чужбина, допълни Сашо Диков.

Журналистът няколко пъти разговарял за списъка с Росен Бъчваров, говорителя на НАП.

Много бързо бяха направили проверка на всички с изключение на един. Най-накрая и този един беше проверен, а информацията - върната при Цацаров, който по онова време е главен прокурор, казва Диков.

Следва обаче година и половина пълно мълчание по думите на журналиста. Той писал писма до партиите, до лидерите им, до Слави Трифонов също като шеф на партия.

Преди писал и на президента с въпрос дали е идвал този списък до него. “Имам официален отговор: “До мен такъв списък не е идвал”, разказва Диков.

По думите му партиите нямат информация, но смятат, че този списък трябва да се публикува. Само от страна на Бойко Борисов получил пълно мълчание.

По подобен начин обаче мълчало и служебното правителство, коментира Диков, като подчерта, че е писал писма и на Стефан Янев, и на Бойко Рашков.

Сигурен съм, че има такъв списък. И заради официално съобщение на Цацаров, и от разговорите ми с Бъчваров, и от неофициални разговори, обяснява Диков.

Според него по закон ДАНС трябва да дава доклад и на президента, и на премиера, и на председателя на Народното събрание. Тъй като отникъде не получава информация, Диков пише в откритото си писмо Стефан Янев да призове публично Цацаров да каже къде е списъкът и защо не го публикува.

“НАП е приключила тази проверка отдавна. Резултатите са предадени на прокуратурата. Не можем да коментираме повече, тъй като те са данъчно-осигурителна тайна”, казаха пред “24 часа” от НАП вчера.

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber