Центрове по желание да поемат работата на джипито в почивните дни и когато е извън града

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887686 Центрове по желание да поемат работата на джипито в почивните дни и когато е извън града Центрове по желание да поемат работата на джипито в почивните дни и когато е извън града www.24chasa.bg
Центрове по желание да поемат работата на джипито в почивните дни и когато е извън града

Целта е да се гарантира 24-часовата доболнична помощ на всеки здравноосигурен, без това да е за сметка само на личните лекари

Здравната каса директно да сключва договори с медицински центрове, които да поемат неотложната помощ в почивните дни, в извън работно време и когато сме на почивка или по работа в друг град. Така всеки здравноосигурен трябва да има гарантирана медицинска помощ по всяко време, където и да е.

Заедно с това и личните лекари ще бъдат освободени от задължението да осигуряват 24-часова грижа за пациентите си, за което от години настоява лекарският съюз. Това е едно от исканията на съсловната организация, за които ще настояват при преговорите на рамковия договор със здравната каса за 2022 г. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров също подкрепя такава промяна.

“Българското общество е заблудено повече от 20 г., че му е гарантирана медицинска помощ в извънработното време на личните лекари. Болниците са задължени да оказват 24 часа помощ, но на тези, които се нуждаят от хоспитализация. Всички останали, които имат необходимост от медицинска помощ, която не е спешна, но и не търпи изчакване, тази помощ на книга е възложена на 4000 лични лекари, като им се даде възможност да сключват договори с центрове за неотложна помощ, но така на практика правата на пациентите са гарантирани фиктивно”, обясни пред “24 часа” председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Според него, след като е дадена възможност за сключване на договор с център, който да осигурява помощ вечер и в почивните дни, то той може да бъде сключен и директно със здравната каса, а средствата за това може да се отделят в отделно перо.

Така, където и да отиде човек, ще знае, че може да получи неотложна помощ, без да плаща за нея като за частен преглед.

От лекарския съюз от години настояват и за отпадане на лимитите за болниците, както и за поетапното увеличаване на цените на недофинансирани клинични пътеки, за което имат и изработен механизъм.

“Ние имаме предложение от 2 г. да започнем поетапно увеличение на тези клинични пътеки, които са най-недофинансирани или има най-голям дисбаланс, защото през годините те доведоха до изкривяване и в структурата на специалстите в България. Някои специалности се превърнаха в по-търсени само защото цените на пътеките им бяха драстично по-високи”, каза още д-р Маджаров.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber