Радев: Не е укоримо човек да се среща с бивш представител на митниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887544 Радев: Не е укоримо човек да се среща с бивш представител на митниците Радев: Не е укоримо човек да се среща с бивш представител на митниците www.24chasa.bg
Румен Радев КАДЪР: bTV
Румен Радев КАДЪР: bTV

България очаква преки ползи

от бъдещите съвместни

отбранителни проекти на НАТО

Не се занимавам с филмови продукции на ГЕРБ, особено в ден като днешния. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел по повод разпространени в последните дни видеозаписи с неговия съветник Пламен Узунов, цитиран от БТА. 

Чух всякакви причудливи интерпретации, включително от предишния министър-председател. Явно неговите фантазии извират от опита му за пълнене на шкафчета с евра и злато. Тук случаят очевидно изобщо не е такъв, добави той.

Имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която ще се заеме с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига. Вече пет години аз, моето семейство и моите съветници сме подложени на непрекъснати атаки и всякакви инсинуации. Поръчителят е един, но не мисля да го легитимирам с коментар. Какво има в плика - какво е това, попита президентът по повод кадрите, в които Узунов напуска ресторант с торба, която е получил от свой събеседник. Това са внушения и манипулации, идват от едно място, с една цел, допълни Радев.

Не е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на митниците, който 20 години не е в тази система и вероятно няма обществени поръчки. Укоримо е, когато министър-председател разпорежда на действащ шеф на митниците да прикрива престъпления, защото бил обещал някъде - визирам "Ало, Ваньо". Откога връчването на подаръчна торбичка с алкохол или каквото и да е - като подарък - е престъпен състав, попита президентът. Няма да коментирам ченгеджийски похвати. Срещу президентската институция се работи с ченгеджийски похвати, обобщи той.

Президентът посочи, че въпросът за машините за гласуване трябва да намери отговор от ЦИК. Той отбеляза, че е нямало предвиден бюджет за предстоящите предсрочни избори за народни представители. По неговите думи сключените от предишното правителство договори предвиждат изборите да зависят от частна фирма.

Президентът Румен Радев изрази днес очакване за България да има преки ползи от днешните решения от срещата на върха на НАТО в Брюксел, които предвиждат общ бюджет и съвместни усилия за разработване на военни технологии.

Той съобщи пред български журналисти, че е разговарял с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг по този въпрос и очаква представители на новоутвърдените структури в тази област да посетят нашата страна за среща с академичните среди и военнопромишления комплекс. По неговите думи част от приетите днес решения ще дадат възможност за по-активно участие на българската военна индустрия и наука, включително на частните и на прохождащите дружества. Според президента България трябва да работи активно във всички направления, така че индустрията, науката и младите хора да се чувстват пълноценни и да извличат ползи от членството в НАТО, предаде БТА. 

На срещата на върха на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящата дистанция между страните от пакта, разделени между производители и купувачи на оборудване, отбеляза държавният глава. По неговите думи производителите развиват собствените си икономики, докато страни като нашата, с ограничени възможности, допринасят за развитието на чуждите социални системи, защото се налага да внасят оборудване.

Тогава изказах своето виждане, че не виждам бъдеще на алианса като на пазар, а като съюз на партньори, които заедно разработват технологии и заедно произвеждат високоефективно военно оборудване, и по този начин демонстрират своето единство. Още тогава предложих да се вземат мерки всяка съществена военна сделка да се съпътства от програми за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Тези предложения, днес мога да кажа с огромно задоволство, са намерили място в дневния ред "НАТО 2030", разработван от генералния секретар и неговия екип, отбеляза президентът.

Всички споделиха своето виждане, че най-важният фактор за нашата колективна сигурност е нашето единство като съюзници. За първи път в стратегически документ на НАТО се разглежда единството във всички измерения - не само в общата политическа воля и постигането на съвместимост във военен аспект, посочи държавният глава.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Снимка Радио Китай

Радио Китай: Призивът на САЩ Тайван да бъде приет за наблюдател в СЗО е лишен от основания

Снимка:Архив

13 убити и 50 ранени при атака на погребение в иракския град Ясриб

COVID-19

Китай регистрира 55 нови случая на заразяване с COVID-19

СНИМКА:АРХИВ

САЩ възобновиха депортациионните полети за мигрантски семейства от Централна Америка

 Педро Кастильо, Снимка: Ройтерс

Перуанският президент назначи Педро Франке за финансов министър

 СНИМКА: Pixabay

Над 40 ранени при земетресението в Перу

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber