"168 часа": 1989 г. "Ястребите" в София и Анкара настояват за военен сблъсък

https://www.24chasa.bg/novini/article/9876096 "168 часа": 1989 г. "Ястребите" в София и Анкара настояват за военен сблъсък "168 часа": 1989 г. "Ястребите" в София и Анкара настояват за военен сблъсък www.24chasa.bg

Луканов по спешност при Горбачов, Младенов на среща с Месут Йълмаз

Кликата на Пенчо Кубадински в Политбюро е непримирима - иска да реши въпроса веднъж завинаги

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" публикуваме различни гледни точки към събитията от най-новата ни история. Този път на фокус е Възродителният процес. Тодор Живков обявява Голямата екскурзия на 29 май - тогава всички, които искат да заминат за Турция могат да го направят. Дни по-късно южната ни съседка затваря границата, неспособна да провери самоличността на стотиците хиляди и да им осигури елементарни санитарни и хигиенни условия. Мненията на участниците в тези събития често провокират и изненадват, но истината обикновено се открива чрез многообразието на гледните точки.

През януари 1989 г. напрежението в Политбюро ескалира. Оформят се два непримирими лагера.

"От едната страна бяха Андрей Луканов, Петър Младенов, Добри Джуров, Димитър Станишев – разказа пред "168 часа" финансистът Кольо Парамов, който години наред е сред най-приближените на Луканов. – От другата бяха Пенчо Кубадински, някои от

по-възрастните,

като към тях в последния етап клонеше и Тодор Живков."

Според Парамов след смяната на имената по места противоречията растат и службите предупреждават, че може да се стигне до непредвидени ситуации, които да повторят събитията от 1984 - 1985 г. Но има и много по-лош вариант – военен конфликт с Турция, подстрекаван от определени военни там, амбицирани да защитят мюсюлманите у нас.

"Луканов предложи "мек" сценарий на решение, като се следва пътят на дипломацията – казва финансистът. – В началото

Живков

даваше отпор

Ние получавахме секретни справки, които показваха по какъв начин се ситуират лагерите в Политбюро и в ЦК и оттам разбирахме за нагласите на управляващите. Аз няколко пъти съм разговарял с Луканов по този въпрос през 1988 г.

Под влиянието на Димитър Станишев, на Андрей Луканов, на Петър Младенов и Добри Джуров и други в ЦК настояваха за дипломатическо решение, за

да се избегне напрежението

От другата страна бяха по-възрастните, някои военни. Аз съм спорил с ген. Шилянов и с други от Военния отдел на ЦК дали представянето на ситуацията на границата пред висшестоящите не е по-завоалирано, отколкото са реалностите. Нямате представа какви противоречия имаше в семействата – младите искаха да заминат с възрастните, а те отказваха. Стигаше се до стълкновения. Едно е да наблюдаваш това от кабинета си в ЦК в София, друго е да се разходиш из Бенковски и Кърджалийско и да видиш за какво наистина става дума, как всички тези спорове може да ескалират и как дори една-единствена смърт може да запали гражданска война."

През май 1989 г. напрежението вече е такова, че се провежда спешна среща между външния министър на Турция Месут Йълмаз и Петър Младенов в Кувейт.

"Там те се споразумяха, че ако се стигне до някакъв модел на трансформиране на ситуацията и отваряне на границата, това да стане цивилизовано и културно – спомня си финансистът. - В същото време Андрей Луканов отиде на разговори със съветския лидер Михаил Горбачов. Той в прав текст казва: "Намерете дипломатически начин да се разберете с Турция!"

Какво прави Луканов, като се връща в България, четете ТУК.

Горбачов е категоричен пред Луканов, че трябва да се открие дипломатически и мирен изход от кризата.
Горбачов е категоричен пред Луканов, че трябва да се открие дипломатически и мирен изход от кризата.

Как е избегнат военният сблъсък, четете тук

25 години след инфарктната ситуация Месут Йълмаз и Кольо Парамов обсъждат какви предизвикателства е имало за да се потуши назряващия военен конфликт.
25 години след инфарктната ситуация Месут Йълмаз и Кольо Парамов обсъждат какви предизвикателства е имало за да се потуши назряващия военен конфликт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мария Бакалова

Спор в Бургас да стане ли Мария Бакалова почетен гражданин

Иво Тодоров по време на представянето си през СЕМ

Иво Тодоров: Няма да правя революция в БНР, а дългосрочна стратегия

Гледайте на живо брифинг на ГЕРБ

Гледайте на живо брифинг на ГЕРБ

Стоилов се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Стоилов се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Цифров COVID-сертификат. Снимка:Архив

Болнични асоциации подкрепят въвеждането на зелен сертификат за работещите в лечебни заведения

Нанков: Правителството на Радев нанася имиджови и икономически щети на строителите

Нанков: Правителството на Радев нанася имиджови и икономически щети на строителите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber