ЦИК с нова поръчка за логистиката и софтуера на машините

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875534 ЦИК с нова поръчка за логистиката и софтуера на машините ЦИК с нова поръчка за логистиката и софтуера на машините www.24chasa.bg

Максималната прогнозна цена на поръчката е 4,35 млн. лв.

Финансовото министерство готви постановление за отпускане на допълнителни пари на комисията

С 9 гласа „за“ и 2 „против“ на заседанието си, което продължи до късно вечерта, ЦИК откри нова процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на логистиката и софтуера на машините. Предметът на поръчката е за модификация на софтуера за частичните местни и предстоящите парламентарни избори и логистиката – инсталирането и закарването на машините, както и осигуряването на техници. "Поръчката е открита, но „Сиела Норма“ са единственият възможен изпълнител, защото все още държат софтуера. Тъй като не са предали всичко в изпълнение на предходния договор, без тях не може да го модифицираме – респективно няма да как да се използват машините“, заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева за „24 часа“.

Максималната прогнозна цена на обществената поръчка е 4,35 млн. лв. Зам.-шефът на ЦИК Емил Войнов обоснова цената с това, че комисията е поставена в много тежка ситуация и в преговори с търговец, който е без конкуренция.

„Този търговец има монополно положение върху цената на продукта, който предлага. От друга страна законът ни задължава изборите трябва да са осигурени чррез машинно гласуване“, каза той на заседанието на ЦИК, което продължи до близо 22:00 ч.

Войнов предложи се включат складови и услуги – подготовка и зареждане в склада, ролки, хартия за машините, флашки и смарткарти.

„Може да използваме флашпаметите и смарткартите, които са използвани и на досегашните избори на 4 април, като трябва да заделим за около 200 машини смарткарти и флашпамети, тъй като от използваните на миналите избори може да има дефектни или такива, които липсват.

Според него трябва да се включат и транспорт от и до областните градове, такъв за частничните местните избори, докато този извън страната да не се включва в разходите, тъй като има вариант от МВнР да го осигури.

По думите му би трябвало да се осигурят техници по избирателните секции, както и такива за чужбина и за местните избори. Отделно от това и обучения на членовете на СИК и обучителни материали.

„За техниците в чужбина е необходимо за около 250 избирателни секции, тъй като по-голяма бройка не би трябвало да бъдат използвани“, каза още Войнов, който обясни, че, предвид всичко това, прогнозната максимална цена от 4,35 млн. Лв е допустима. Той уточни, че за същите дейности, изключвайки гласуването в чужбина и гласуването на частничните избори, за последните парламентарни избори в договора за изпълнителя бе посочена сума от 3,9 млн. лв.

Против гласуваха членовете от квотата на ГЕРБ Красимир Ципов и Георги Баханов.

„Изправени сме пред изклчително сложна ситуация да търсим всякакви възможности как да бъде модифициран софтуера за предстоящите избори, както и да бъде доставено допълнително количество машини, с които българските избиратели да могат спокойно и свободно да упражнят правото си на вот без да изпитват затруднения. На нас ще ни е изключително трудно да постигнем това“, каза Красимир Ципов.

Георги Баханов заяви, че не се знае за колко машини ще се приложи това решение. "Няма яснота дали ще има допълнителни машини, както за чужбина, така и у нас. Няма още обективен анализ в колко секции в страната ще е необходимо гласуването с втора машина. Считам, че е абсолютно реална опасността много български граждани да упражнят правото си на вот“, предупреди той.

От своя страна шефката на ЦИК Камелия Нейкова докладва за сведение писмо от министъра на финансите за осигуряване на допълнителни средства за машинно гласуване.

„В изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и съобразно изискванията на чл. 17 ал. 1 от постановление на Министерски съвет 188 от 17 май за приемане на план-сметка за разходите по подготовката на изборите на 11, след сключването на договор за доставка на допълнителни специализирани устройства с инсталиран приложен и системен софтуер, за което следва да бъдем уведомени, МФ се ангажира своевременно да подготви и внесе за разглеждане в Министерски съвет проект на постановление за одобряването на допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за 2021 г. По реда на чл. 109 ал. 3 от Закона за публичните финанси“, цитира тя писмото от финансовия министър.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Избори юли 2021

Карадайъ от Варна: С №7 да върнем нормалната среда за инвестиции

Карадайъ от Варна: С №7 да върнем нормалната среда за инвестиции

Елена Пешева, водач на листата в Сливен на „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“: Детските надбавки трябва да са за всички деца

Елена Пешева, водач на листата в Сливен на „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“: Детските надбавки трябва да са за всички деца

СНИМКИ: БСП

Нинова към политическите лидери: Заявете позициите си по Плана за възстановяване и устойчивост

Борисов: Бойко да бъде повикан на разпит - внушението е да ви подплашат

Борисов: Бойко да бъде повикан на разпит - внушението е да ви подплашат

Привърженици на българските патриоти протестират срещу увеличения брой на секциите в Турция

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ: ЦИК предаде следващото управление на България в ръцете на Еродоган и ДПС

Кандидатът за депутат от ДБ Ивайло Мирчев демонстрира колко е лесно да се грасува с машини.

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber