Стена на българските спасители на евреи ще пази паметта за тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875071 Стена на българските спасители на евреи ще пази паметта за тях Стена на българските спасители на евреи ще пази паметта за тях www.24chasa.bg
Инициаторът на мемориала Роман Стоянов, съпругата на посланика на Израел г-жа Велед Елрон, вицепрезидентът Илияна Йотова, директорката на 134-о СУ Весела Палдъмова, Роберт Джераси от Националния съвет на религиозните общности в България, министърът Велислав Минеков и столичният зам.-кмет Дончо Барбалов (от ляво на дясно) откриха стената. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Да бъдем нащрек за съвременните проявления на фашизъм, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

Стена на 20-те българи, обявени от израелския институт “Яд Вашем” за праведници на света като спасители на евреи по време на Втората световна война, беше открита в двора на столичното 134-о СУ “Димчо Дебелянов”.

"Стената на българските праведници“ е израз на почит и признателност към героичното дело на тези българи. Единствено с делата си човек може да направи света по-добър, обясни Роман Стоянов, който е основен двигател на проекта. Той е внук на един от българските праведници и председател на Българо-еврейския културен институт.

“Отдаваме почит на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя собствен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на чуждия живот. Това са праведниците на нашето Отечество”, каза директорката на 134-о СУ Весела Палдъмова.

Няма по-подходящо място за подобен паметник от двора на училище, където се изграждат поколения българи, където децата се възпитават на толерантност и уважение, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. "Забравата е осквернение на паметта на шестте милиона евреи, които нацистката машина уби. Трябва да се съпротивляваме срещу всички опити за пренаписване на историята на Холокоста, да сме непримирими срещу всяка проява на ксенофобия, да заклеймяваме популистки и националистически проявления. Трябва да сме нащрек за съвременните форми на фашизъм, защото е отслабен имунитетът ни срещу тях“, допълни тя.

Йотова изтъкна, че паметници като този държат историята жива, а паметта - будна. „Помним лицата на жертвите, не забравяме и лицето на надеждата и избавлението. Помним 20-те български праведници. За тях човешкият закон беше над всичко, без страх помагаха на познати и непознати евреи“, заяви вицепрезидентът и подчерта, че в мемориала „Яд Вашем“ със златни букви е записан хуманният акт на българската държава, която успява да спаси своите 48 хил. евреи. „Българската православна църква, политици и интелектуалци, обикновени хора не се уплашиха от най-зловещата идеология. За съжаление, не успяхме да попречим за изтреблението на 11 343 евреи от Вардарска Македония, Пирот, Беломорска Тракия“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът цитира Ане Франк, чийто живот като на още 1,5 млн. деца беше безмилостно и преждевременно посечен, че не трябва да се чака нито миг, за да променяме света към по-добро. „Мъдрост, светлина и надежда струят от тези думи. Нека да учим децата си да градят свят на мир и единство“, призова Илияна Йотова.

Церемонията уважиха министърът на културата проф. Велислав Минеков, зам.образователният министър Мария Гайдарска, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, шефката на РУО - София, Ваня Кастрева, както и много дипломати. Дойдоха и протосингелът на Софийската митрополия архимандрит Василий и главният равин на софийската Синагога Йоел Йифрах.

Ето кои са 20-те българи, обявени за праведници на света от израелския институт "Яд Вашем":

Димо Тотев Казасов (1886-1980)

Стефан (светско име Стоян Попгеоргиев - 1878-1957)

Кирил (светско име Константин Марков - 1901-1971)

Димитър Йосифов Пешев (1894-1975)

Владимир Куртев (1888-1946)

Асен Сюичмезов (1899-1977)

Петър Михалев (1899-1985)

Иван Момчилов (1888-1966)

Михаил Георгиев Михайлов (неизв.)

Вера Пасева-Ичкова (неизв.)

Младен Иванов (1923-2012)

Д-р Атанас Костов (1900-1961)

Д-р Павел Герджиков (1906-1985)

Станка Стойчева (неизв.- 1964)

Анна Георгиева Дамянова-Попстефанова (неизв.)

Надежда Василева (1891-неизв.)

Рубин Димитров-Бичко (1915-1995)

Анна Сърчаджиева (1914-2007)

Спиро Денков (1919-1996)

Васили Иванов (неизв.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber