Радев обсъжда със синдикатите проблемите в енергетиката (Обновена и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9870143 Радев обсъжда със синдикатите проблемите в енергетиката (Обновена и видео) Радев обсъжда със синдикатите проблемите в енергетиката (Обновена и видео) www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев на среща със синдикатите по проблемите в енергийния сектор Снимки: Румяна Тонева
Президентът Румен Радев на среща със синдикатите по проблемите в енергийния сектор Снимки: Румяна Тонева

Президентът е разговалял с министъра на енергетиката, който ще предложи краткосрочно решение, така че централата на "Марица Изток 2" да продължи да работи и след 1 юли

Трябва да се гарантира автономността на нашата енергетика. Да се търси много фин баланс между технологии, социални аспекти, гарантиране на автономност и бързо намиране на вярното решение. Това заяви президентът Румен Радев на среща със синдикатите по проблемите в енергийния сектор.

Радев обсъжда със синдикатите проблемите в енергетиката (Обновена и видео)

Комплексът "Марица Изток" е важна част и елемент от националната сигурност, защото той гарантира стабилност и автономност на нашата енергийна система, заяви Радев. Той очаквал по-голяма борбеност и активност по темата в рамките на миналата година, особено преди декември, когато в рамките на ЕС предишният премиер приел готов пакета за 55%, където амбициите на ЕС за декарбонизация се завишавали драстично - от -40 към -55% намаляване емисиите на парникови газове. Без ясни и адекватни мерки за подкрепа на Бъргария, защото ние сме най-засегнатата страна, обясни президентът.

Той разказа, че темата била част от дневния ред на Европейския съвет, на който той присъствал през май, и на нея той заявил, че в тази ситуация възможностите ни за маневриране са силно ограничени, но той ще направи всичко възможно да се отчитат националните ни специфики. Да има все пак някакви мерки, които да запазват конкурентоспособност и социалната страна по време на прехода, особено за страни като България, допълни той. Имал бързи разговори с председателите на Европейския съвет и на ЕК, и на някои държави, и следствие на неговото противопоставяне бил променен тежкия за страната ни текст в декларацията на съвета.

Извоювано е отлагане. Не мога да ви кажа за колко, но не задълго, чакаме предложение на ЕК по темата, обясни Радев. Но предупреди, че решенията вече са взети и не може до безкрай те да се блокират, както си и случило сега. Трябва да положим максимални усилия това замитане на проблемите години наред да спре и да се потърсят спешно решения.

Трябва да обърнем поглед и към нашата къщичка и да видим какво ще бъде и краткосрочно решение, допълни президентът.  Той разказа, че е разговалял с министъра на енергетиката, който ще предложи краткосрочно решение, така че централата на "Марица Изток 2" да продължи да работи и след 1 юли. Това си има друга цена обаче, знаете каква е цената на социалната поносимост на това решение и Министерството на енергетиката работи усилено за намиране на дългосрочно решение, допълни Радев. Търсят се варианти, това е и тема на Плана за възстановяване и устойчивост - преразгледат се възможните решения, за да се търси устойчиво решение и за вбъдеще, каза той.

Не можем да блокираме този процес, да бягам от този преход и декарбонизацията, предупреди държавният глава. Да, хората трябва да бъдат защитени, но не може да се блокира прехода и тук е работата на синдикатите да участват активно в намирането на ефективно решение, обърна се той към представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Той критикува, че още не е въведен механизмът за капацитет, не сме се възползвали напълно от европейските програми за вътрешни региони в преход.

Пари има, няма визия и решимост какво да се прави с въглищната енергетика, коментира още Радев.

Според него следващото редовно правителство трябва да се заеме спешно и решаване на проблемите в сектора.

Държавният глава бил поискал и отчети за дружество в тежко финансово състояние със загуби над 340 млн. за миналата година, а общо над 1 млрд. А в същото време разходите за външни услуги скачат от 28 млн. през 2016 г. до 43 млн. през 2020 г. Да се преразгледат договорите за външни услуги и външни изпълнители. Дружеството е в тежко финансово състояние, издържа, и то скъпо, и футболни клубове, обясни Радев. Трябва да търсим бързи и рационални решения, защото хората чакат яснота, това са тежки съдби.

Трябва да следваме примера и да вървим в тази посока, защото липсата на решения води до още по-тежки последствия. Пресата на ЕС ще става още по-голяма, защото искат мерките за компенсация да бъдат необвързани с БВП. Искат да се вкара в изчисляването на климатичния пояс сградния фонд и транспорта - представете си какво означава това за една транзитна държава като Бъргария, допълни президентът.

Очаквайте подробности. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България


Кирил Петков

Часове след ултиматума на Кремъл Кирил Петков защити пред парламента натовския ни избор (Обзор)

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха да променят преговорите между двете страни при посещението на българския министър-председател в Скопие.

Северна Македония залага на албанци в преговорите с България (Обзор)

Линейка
СНИМКА: Архив

Автобус в София блъсна 17-годишно момиче, с опасност за живота е

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли.

Минималната пенсия се вдига до 392,57 лв. от 1 юли (Обзор)

Лена Бориславова

Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

Мустафа Карадайъ: Рашков излъга, не каза кой е проверявала полицията на изборите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber