Учени: И пандемията е допринесла за появата на морска слуз в Мраморно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/9866385 Учени: И пандемията е допринесла за появата на морска слуз в Мраморно море Учени: И пандемията е допринесла за появата на морска слуз в Мраморно море www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

И коронавирусната пандемия е допринесла за появата на морска слуз, смятат учените, според които употребата на повече препарати, съдържащи фосфор, е сред причините за явлението, засегнало сериозно Мраморно море, предаде турската частна телевизия НТВ.

Истанбулският университет е завършил първото си изследване на морската слуз, обхванала райони най-вече на Мраморно, но също и на Егейско и Черно море. Проф. Неслихан Йозделидже от екипа обясни, че фосфорът и азотът са фактори за размножаването на едноклетъчните, които причиняват явлението, предава БТА.

"Близо две години всички ние си стояхме вкъщи, използвахме интензивно препарати. В състава на препаратите има много фосфор. Променихме и хранителните си навици, а това също е фактор", добави проф. Йозделидже, ръководител на катедра Хидробиология към Факултета по природни науки в Истанбулския университет.

Тя съобщи още, че при изследванията на учените е бил открит и нов вид микроорганизъм, различен от тези, установени при изследването през 2007-2008 г.

Междувременно Турция е впрегнала сили в усилия за използване на морската слуз в икономиката, и по-специално в земеделието, съобщава Анадолската агенция.

Общината на окръг Бурса и Техническият университет на Бурса работят по проект, който предвижда да превърне морската слуз в земеделски торове и други продукти.

Учените възнамеряват да използват за целта извличаното полизахаридно вещество, формирано от микроорганизмите в морската слуз. Освен за увеличаване на производителността в земеделието, тези вещества имат антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства, поради което екипът изследва дали са приложими за производството на биопестициди.

Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Интересни факти за лятното слънцестоене

Интересни факти за лятното слънцестоене

Най-големият Боинг МАКС дебютира в небето (Видео)

Най-големият Боинг МАКС дебютира в небето (Видео)

Китай е готов да работи с всички страни за мирното използване на космическото пространство

Китай е готов да работи с всички страни за мирното използване на космическото пространство

Мария Габриел. Снимка Архив

Мария Габриел: Новата мрежа за сътрудничество между суперкомпютрите ще е в полза на науката и иновациите

Учени успяха да раздвижат снимка с водопад

Учени "раздвижиха" водопад от снимка

Робърт Дауни Джуниър СНИМКА: РОЙТЕРС

Робърт Дауни младши подкрепи картографирането на живота в реки и мочурища

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber