"168 часа": Юни, 1988 г., министър Стоянов към Живков: Искат турска автономна област

https://www.24chasa.bg/novini/article/9861598 "168 часа": Юни, 1988 г., министър Стоянов към Живков: Искат турска автономна област "168 часа": Юни, 1988 г., министър Стоянов към Живков: Искат турска автономна област www.24chasa.bg

Зам.-партиен секретар отказва да чете бюлетина на партията за Възродителния процес

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" публикуваме различни гледни точки. Насилствената смяна на имената стартира през 1984 г., но едва с рухването на Империята на злото през 1988 г. започват кървавите сблъсъци и протестите.

От Държавна сигурност са убедени, че напрежението е провокирано с остри мероприятия на чужди разузнавания. На 29 май 1989 г. Тодор Живков в реч, излъчена по БНТ и БНР, подчертава българския произход на нашите мюсюлмани и обявява, че те имат право да заминат за Турция временно или завинаги. На 3 юни Турция отваря границата и 360 хил. души масово се устремяват натам.

На 22 юни 1988 г. вътрешният министър Димитър Стоянов пише докладна до Тодор Живков с гриф "Строго секретно". В нея той твърди, че се ограничават изселническите настроения сред населението, възстановило имената си. В случая той има предвид хората, които са си върнали традиционните български имена, защото соцелитът твърди, че по време на

турското робство

те са им били насилствено променени.

"По обобщени данни на МВР изходящата частна кореспонденция за Турция през май в сравнение с април е намаляла с повече от 14 на сто, а коментарите във връзка с възможно масово изселване са станали по-умерени", пише Стоянов. Според него в селища в Кърджалийска, Омуртагска, Антоновска, Исперихска, Сливенска, Котелска и Тутраканска община се засилва интересът към закупуване на дворни места и ново жилищно строителство. През това време соцпартията провежда и усилена пропагандна дейност като контрапункт на провокациите от страна на турските спецслужби. Министърът докладва, че в хасковски вестник публикуват беседа с работещ в ДАП, който изтъква преимуществата на живота в България.

"В Строително-монтажния комбинат в същия град със задоволство било посрещнато съобщение, че се награждават за добра работа с екскурзия до ГДР работници, възстановили българските си имена", пише до Живков министърът. 

Заедно с това той предупреждава, че има и случаи, които се отразяват отрицателно.

"На открито партийно събрание в с. Стари чал, Крумовградска община, зам.-партийният секретар отказал да чете бюлетина на ЦК на БКП по Възродителния процес, а на разясненията на кмета част от присъстващите реагирали непристойно – докладва Димитър Стоянов. – На събрание в Консервния комбинат в Силистра се допуснало нелоялни лица да попречат на електротехник, взел правилно отношение, да се доизкаже. Кметът на с. Остра могила, Котелска община, член на БКП, се снабдил с дъски и полиетиленов амбалаж в подготовка за изселване. Секретарят на ППО на БКП в с. Долец, Разградска област, участвал в сватба, където през цялото време се свирела турска музика и лично обявявал даровете на турски език.

Целия материал четете ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Професор Тодор Кантарджиев
Снимка: Архив

Проф. Тодор Кантарджиев: Имаме седмица, която може да издържим така

Корабът "Вера Су"

"Вера Су" е бил пред реалната опасност да се разцепи

Едва 14% от електронните фишове за нарушения на пътя са платени

Едва 14% от електронните фишове за нарушения на пътя са платени

Кръвна плазма Снимка: Пиксабей

Повишено търсене на кръвна плазма за лечение на Covid-19

Проф. Илко Гетов КАДЪР: БНТ

Проф. Илко Гетов: Ваксините срещу Covid-19 предпазват от смърт

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Албания Доника Ходжа. СНИМКИ: МВнР

Министър Стоев: В наше лице Албания има приятел по пътя към ЕС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber