ГЕРБ иска проверка на шефа на НАП дали е източвал ДДС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9854247 ГЕРБ иска проверка на шефа на НАП дали е източвал ДДС (Видео) ГЕРБ иска проверка на шефа на НАП дали е източвал ДДС (Видео) www.24chasa.bg
Кирил Ананиев и Томислав Дончев и Александър Иванов на брифинга на ГЕРБ СНИМКА: Велислав Николов

Новите икономически мерки не са нови, а просто няма да са безвъзмездни, коментира Томислав Дончев

ГЕРБ иска да се направи проверка на новия шеф на Националната агенция по приходите Румен Спецов заради съмнения, че чрез куха фирма е източвал ДДС. С 1,2 млн. лв. е ощетил той чрез дружеството "Гранекс Трейдър" ЕООД държавния бюджет, обясниха от партията.

"Искаме да бъдем полезни на служебното правителство, за да има повече приходи в бюджета, включително чрез адекватната, почтена, прозрачна работа на НАП", така започна брифинга в центарлата на ГЕРБ зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

"Когато носиш отговорност за директори, шефове на агенции, понякога това са не десетки, не стотици, а хиляди хора и се случва някой от тях да стори нещо нередно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш. Тогава е моментът да покажеш от какво се ръководиш. От приятелство и обвързаности или от принципи", допълни Дончев.

От партията припомниха, че Румен Спецов е назначен от служебния министър на финансите Асен Василев на 14 май. Спецов е започнал професионалната си кариера в НАП в Добрич, а по-късно е централата на управлението на НАП в София.

"Вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София, г-н Спецов е притежавал дружества и бил ли е управител на фирми в Добрич? Когато е притежавал дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9, ал. 5 по Закона за НАП, че няма дялове и не е управител в търговски дружества", попитаха от партията.

Според ГЕРБ Спецов е бил управител на дружество "Гранекс Трейдър", което е реализирало обороти за милиони от продажби, без дружеството да има активи, сметки за ток и трудещи се на договор.

"Това прилича ли на куха фирма, която има единствената цел да ползва фиктивните обороти да точи ДДС от държавната хазна? Вярно ли е, че г-н Спецов лично е получил заповед за ревизия на управляваното от него дружество? И вярно ли е, че преди да смени собствеността си, той е получил лично и ревизионния доклад от НАП, с резултат, че дружетсвото дължи над 1,2 млн. лв. източено ДДС? Поискал ли е напълно законно удължаване на връването на ревизионния акт, което да му даде възможност и време от 1 месец, за да се освободи от това дружество? Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна", зададе тези куп въпроси Александър Иванов от ГЕРБ.

Бившият финансов министър нарече ситуацията безпрецедентна. За пръв път се организира проверка срещу изпълнителния директор на НАП. Този прецедент спокойно може да влезе в учебниците на децата в средните и висшите учебни заведения, заяви Ананиев. Той се обърна към служебния финансов министър, че път за проверка на фирми и хора, за които има съмнения, че източват данъци, има и тя се случва чрез информационната система за контрол. Посочената фирма съществува в системата, каза още Аниев. Той посочи, че фирмата е била продадена на малоимотен човек с криминално минало.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев показа номер на досие, намиращо се в информационната система по контрол, по което може да се направи проверка от всеки данъчен за въпросната фирма и Румен Спецов.

"Как да е мотивиран бизнесът да плаща данъците си в НАП, когато неговият ръководител не ги е плащал", посочи Дончев. "В началото на работата на служебното правителство президентът Радев и премиерът, посочиха, че ще се водят от принципите прозрачност, професионализъм и справедливост. Да покажат, че следват принципи", каза още зам.-председателят на партията и се обърна към служебния финансов министър да назначи проверка по случая.

Дончев коментира и новите икономически мерки за помощ на малкия и средния бизнес. "Нови мерки по-скоро няма. Това са съществуващи мерки. Няма да има безвъзмездна помощ, тя се заменя с кредити. Не съответства това на препоръката на президента Радев от преди година. Препоръката му беше да са целенасочени и безвъзмездни", каза той.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber