Сачева: Помощта за ресторантьори и хотелиери трябва да остане до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/9851790 Сачева: Помощта за ресторантьори и хотелиери трябва да остане до края на годината Сачева: Помощта за ресторантьори и хотелиери трябва да остане до края на годината www.24chasa.bg
Деница Сачева
Деница Сачева

Секторите хотелиерство, ресторантьорство и транспорт трябва да продължат да получават помощ по мерките срещу COVID кризата поне до края на годината, каза бившата социална министърка Деница Сачева по време на дискусия, организирана от евродепутата Ева Майдел на тема "България след Covid-19".

"Определени целеви сектори, трябва да получават своята държаван подкрепа. Същото важи и за семйствата, чиито деца ще продължат да учат дистанционно. Най-вероятно дистанционното обучение ще продължи и догодина", добави Сачева, която е член на ИК на ГЕРБ.

Тя посочи, че е проведена адекватна политика за запазване на работните места. "Успяхме да запазим около 300 хил. места. Влязохме в кризата с около 200 хил. безработни, в момента броят им е под 200 хил. Кризата даде и възможности за много хора да се преквалифицират. Близо 300 хил. души започнаха работа в нова сфера и на ново място", каза Сачева.

1,6 млн. души ще бъдат обучени на дигитални умения в следвашите 7 г., обясни тя и добави, че 750 млн. лв ще се инвестират в следващите години за създаването на 760 дигитални читалища и библиотеки.

Сачева обясни, че е нужна и законовата регламентация на дистанционната работа и гъвкавото работно време, за да се дадат отговори на въпросите как се осигирява комуникацията между работници и работодател, как се осигуряват условията на труд, как се регламентира трудова злополука при работата от вкъщи.

"Близо 580 хил. смейства получават детски помощи, но тя е с ниска себестойност. В плана за възстановяване и устойчивост ще работим за това да се създае кодекс за социална закрила и да се направи по-ефективна систама за социална помощ", каза още бившата социална министърка. Мярка на управлението до сега е била деинституционализация на деца от домове, а за напред трябва да бъде деинституционализацията на възрастни хора от домовете.

"Трябва да привличаме повече хора в България. В момента продължава недостига на квалифицирана работна ръка в много сектори. Има над 160 хил. хора, които нито учат, нито работят", каза тя и се обърна и към хората, които са в пенсионна възраст, но биха искали да работят, както и към българите в чужбина.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

54 са новозаразените с COVID-19

54 са новозаразените с COVID-19

БОЙКО РАШКОВ

Рашков отговори на Борисов: Щурмът на простащината започна

Снимки Фейсбук/Stanislava Armoutlieva

Саня Армутлиева се сбогува отново с любима преподавателка

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка МО

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Последната официална снимка на Тодор Живков като генерален секретар на БКП и държавен глава на НР България

Фамилията Живкови управлява България почти половин век

Десислава Атанасова. Кадър Нова тв

Десислава Атанасова: Ще бъдем, освен конструктивна, и подготвена опозиция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber