Уволниха зам.-шефа на ДАНС, отнел допуска до класифицирана информация на Бойко Рашков (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9842373 Уволниха зам.-шефа на ДАНС, отнел допуска до класифицирана информация на Бойко Рашков (Обзор) Уволниха зам.-шефа на ДАНС, отнел допуска до класифицирана информация на Бойко Рашков (Обзор) www.24chasa.bg
Уволниха зам.-шефа на ДАНС, отнел допуска до класифицирана информация на Бойко Рашков (Обзор)

Вицепремиерът го попитал защо не вземе достъпа до тайни и на главния прокурор

Последваха въпроси, от които си личи фиксацията му върху прокуратурата и личността на Иван Гешев, твърди доскорошният началник в агенцията

Една седмица след освобождаването на Димитър Георгиев като шеф на ДАНС уволнение споходи и заместника му Недялко Недялков. Той е в системата на службите от 18 години, като досега е бил заместник освен на Георгиев и на предшественика му Владимир Писанчев.

По времето, когато вече бившият шеф на ДАНС беше в неплатен отпуск, именно Недялков го заместваше.

“Имаме поредица успешни акции срещу олигарси, разбитата шпионска мрежа. А може би има и личен мотив, тъй като подписът върху отнемането на достъпа до класифицирана информация на Рашков е мой.” Така вече бившият зам.-шеф на службата коментира уволнението си.

Новината, че не е в ДАНС, го заварила в Разлог, където му се наложило да пътува по лична работа. Затова в петък си взел отпуск. В понеделник му се обадили колеги, които му съобщили за заповедта. Недялков планираше във вторник да отиде до ДАНС, за да разбере повече за мотивите за уволнението му. (Интервю с него - виж на 3-а стр.)

Докато замествал Георгиев, той имал среща със служебния премиер Стефан Янев.

“На нея присъстваше и г-н Рашков. Още първите въпроси, които ми бяха задавани в самото начало, беше

детайлна

информация,

която трябва да

приготвим и

докладваме за

шпионския

случай”,

обясни Недялков пред журналисти.

“Впоследствие г-н Рашков се обърна към мен и ме попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор. Аз му отговорих, че той го има по право и няма как да се случи. Но някак си отговорът ми беше приет като оправдание от моя страна”, твърди той.

В агенцията именно Недялков отговаряше за класифицираната информация. Другите му ресори бяха стратегическите обекти, икономическата и финансовата сигурност.

На срещата при служебния премиер последвали и други въпроси. “От тях очевидно си личеше фиксацията в негативен аспект на министъра на вътрешните работи Рашков към прокуратурата и в частност към главния прокурор”, добави той.

Според него

целта на

рокадите била

“овладяване на

службата

чрез назначаване на хора, които дори и след изборите и формирането на ново правителство няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението е в резултат на указ”.

По повод слуховете, че бил човек на Делян Пеевски, Недялков каза:

Ако някой спряга нещо и говори, нека да покаже доказателства - ще ги приема, но на легенди и митове не вярвам. Виждал съм го само веднъж, когато беше избран за председател и дойде в агенцията за 5-10 минути. Даже не се и запознахме с него.

Името на Недялков не е много известно на широката аудитория. През 2013 г. той беше кандидат за председател след оттеглянето на Пеевски. Начело обаче беше избран Владимир Писанчев и Недялков става негов заместник. Той е роден през 1971 г. Започнал е работа в Националната служба за сигурност (НСС) през 2002 г. През 2008 г. става началник на сектор, а след преместването на НСС в новосъздадената ДАНС оглавява отдел. До 2013 г. е директор на дирекция в ДАНС, а след това е зам.-председател.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видеосъдържание

Георги Милков

Гледайте пак ТВ "24 часа" в неделя - по какви сценарии ще живеем след мача? (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber