"168 часа": Александра Сърчаджиева - силна като майка си, не се страхува да е слаба без мъжа си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9835119 "168 часа": Александра Сърчаджиева - силна като майка си, не се страхува да е слаба без мъжа си "168 часа": Александра Сърчаджиева - силна като майка си, не се страхува да е слаба без мъжа си www.24chasa.bg
"168 часа": Александра Сърчаджиева - силна като майка си, не се страхува да е слаба без мъжа си

“Тя е абсолютен войник в професията, перфектна”, казва Димитър Коцев-Шошо, който режисира биографичния спектакъл за живота на актрисата 

 

Можеше ли Александра Сърчаджиева днес да е друга, ако не беше преживяла толкова много? Ако несломимият характер на обичаната актриса не беше кален и изпитан от нейната съдба, щеше ли тя да е различен човек?

“Разбира се, че щеше да е друга, ако майка й Пепа беше жива още, ако Иван беше жив. Това са загуби, които променят човека много. Тя е много силен характер. Наследила е от майка си тази особена сила. Способността да се справя с трудностите. С всичко.

Можем само да гадаем каква би била иначе... Това, което е сега, е нейната съдба. И тя се справя чудесно. За радост на дъщеря й”.

В това е сигурен и коментира пред “168 часа” Димитър Коцев-Шошо, който режисира биографичната пиеса за живота на Александра Сърчаджиева “На живо”. Постановката е по текст на Яна Борисова. Премиерата предстои. Актрисата ще сподели с публиката за най-трудните и най-хубавите си мигове, както и моменти, които ще изненадат дори нейните най-близки хора.

Режисьорът познава още от дете Сърчаджиева, тъй като баща му, легендарният Константин Коцев, и нейната майка, актрисата Пепа Николова, са били колеги и близки приятели.

Неотдавна при случайна среща във Варна и разговор между Димитър, Александра и писателката и сценаристка Яна Борисова се стига до интересна идея. От дума на дума тримата преценяват, че животът на Сърчаджиева е така интересен и драматичен... и в добрия, и в лошия смисъл. А от това би излязъл добър драматургичен текст.

“Участвах в процеса на създаването на пиесата от самото начало. Още докато Яна я пишеше, се консултирахме. В този смисъл нямаше моменти, които да ме изненадат. Не е имало неща, за които да не съм знаел, а после да съм научил - разказва Коцев. - За мен беше интересно как ще бъде разказана историята. Смятам, че Яна го направи много добре.

Радвам се, че работя със Сашка. В този случай интересното е, че приятелството и професионалното се преплитат, защото това е толкова лична пиеса и няма как да има само едното или само другото. Тя е чудесна актриса. С Радена Вълканова правят много добър тандем на сцената, както ще видите. Като приятел също е чудесна. Просто човек обича приятелите си. И това е.”

На сцената действието ще се развихри като телевизионно шоу. Най-добрата и известна водеща в ефира, изиграна от Радена Вълканова, взема интервю за най-рейтинговото предаване от Алекс, която ще изповяда всичките си болки.

Работният процес около спектакъла върви гладко, защото режисьорът е категоричен, че Сърчаджиева освен всичко е краен професионалист.

“Нейната работа на телевизионен водещ и актриса през годините я е направила абсолютен войник в професията. И това е страхотно. Много е хубаво да се работи с такива хора. Прекомерно артистичните персони трудно влизат в смислен и добре построен работен процес. Тя е перфектна в това отношение. Винаги навреме, винаги подготвена

Известността не я е направила разглезена персона, а точно обратното - тя има сериозна дисциплина.”

Според него всеки актьор, който има доверие на режисьора, е готов да поеме критики от него. И Александра не прави изключение.

Коцев не смята, че тя може да бъде описана като една модерна амазонка, защото е далеч от агресивността на това определение.

“В амазонките има нещо войнствено, а в нея го няма. Тя е наистина много силна, но успява едновременно с това да не забравя своите женски качества, нежната си страна. Не губи също така детето в себе си, което аз виждам от време на време да се подава и то от нея.

Така че тя не е войнствена жена в никакъв случай. Сигурен съм, че затова хората я харесват и я обичат. Защото усещат, че тя е себе си, като не се страхува да бъде и слаба понякога. Това е най-важното. Не бива да се стремиш да не бъдеш слаб никога, защото това не е възможно.”

Повече от година след смъртта на неукротимия артистичен бунтар Иван Ласкин Сърчаджиева дръзва да направи дълбока дисекция на себе си, да извади сърцето си на показ. Да говори за това как съумява да продължи напред без своя любим и баща на дъщеря й София.

С какво е орисана Сърчаджиева и каква фигура е майка й в нейния живот, четете ТУК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Йордан Гогев.

И ВиК - Кюстендил с нов управител

Тошко Тодоров казва, че пратят ли го в гръцки затвор, там ще си изгние, докато чака присъда.

Машора: 224 г. затвор ме чакат в Гърция за трафик на мигранти, а аз не съм стъпвал там

  По мярката 60/40 на 6559 работодатели са изплатени 343 366 797 лв. за запазване на заетостта на над 175 000 работници в периода от 12 май до 22 септември.
СНИМКА: Pixabay

Над 180 000 работни места са запазени с антикризисните мерки

Заради пандемията децата стоят по-дълго пред компютри и смартфони.

СНИМКА: PIXABAY

Удвоява се допълнителното обучение на децата от предучилищната възраст през лятото

Кирил Петков и Асен Василев представят предизборната програма на "Продължаваме промяната" (На живо)

Кирил Петков и Асен Василев представят предизборната програма на "Продължаваме промяната" (На живо)

Вижте какво реши Министерски съвет днес

Вижте какво реши Министерски съвет днес

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber