"168 часа": Отиде си любимата на Ким Филби, която той избра въпреки съпротивата на КГБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9807736 "168 часа": Отиде си любимата на Ким Филби, която той избра въпреки съпротивата на КГБ "168 часа": Отиде си любимата на Ким Филби, която той избра въпреки съпротивата на КГБ www.24chasa.bg
"168 часа": Отиде си любимата на Ким Филби, която той избра въпреки съпротивата на КГБ

Тя го спасява в най-трудния момент, когато е потънал в депресия ие на път да се отдаде на алкохола

С леден глас легендарният шпионин вдига телефона и казва, че Руфина е неговата избраница

Разузнавачът през цялото време знаел, че домът им в Москва се подслушвва

Hа 89-годишна възраст си отиде съпругата на Шпионина на ХХ век Ким Филби – Руфина Пухова. Приятелите й с мъка казват, че за нея това е облекчение, тъй като последните две години били трудни заради раковото заболяване, от което страдаше. Въпреки това тя достойно премина през жестокото изпитание и смело се бори с болестта. Смяташе, че по същия начин би постъпил и непрежалимият съпруг, който тя не може да забрави вече 33 години.

Самата Руфина не обичаше да дава интервюта. Истински журналистически шанс бе, че откликна на молбата на автора на тези редове и се съгласи на един дълъг разговор, в който нямаше

забранени въпроси

или теми табу. Тя бе изключително сърдечен човек, с блестящо чувство за хумор, който не робуваше на клишета, не обичаше идеологемите и също като съпруга си се съмняваше във всичко. Интервюто бе проведено благодарение на ген. Тодор Бояджиев, който бе дългогодишен приятел с Филби и съпругата му, а разговорът с Руфина Пухова стана част от книгата на изд. “Труд”

“Истината за

Ким Филби: Конспирацията “Ротшилд”

С легендарния шпионин, който участва в ювелирните операции, довели до по-бързия край на Втората световна война, тя се среща, когато той вече е в Москва. Преди това той е бил по върховете на британското разузнаване. В един момент дори се обсъжда назначаването му за директор на MI-6. Години наред той сътрудничи на американското и съветското разузнаване с една-единствена цел – да не се допусне никога кръвопролитна световна война на фона на ескалиращата ядрена надпревара.

През 1963 г. е принуден да избяга в Москва, за да избегне повторно разследване

във Великобритания.

Работохолик по природа, свикнал постоянно да планира сложни операции, да измъква невъзможни за други информации, Филби е съсипан от безсмисленото ежедневие в съветската столица. Той е далеч от умните си и находчиви приятели и вече не е част от Великата игра, както сам признава, в която борбата му е за един по-справедлив и мирен свят.

Драмата се подсилва и от сблъсъка с действителността в Москва. Всеобщата оскъдица, ужасяващата мизерия на пенсионерите и отказът на държавата да се погрижи за инвалидите от войната - на този мрачен фон Филби вижда охолния живот на партийните функционери и тяхното безсърдечие към бедността на обикновените руснаци. За капак КГБ го държи в пълна изолация.

“Системата бе такава. Много хора от нашето поколение знаят, че имаше недоверие към чужденците. Професионално изкривяване”, обяснява съпругата му Руфина Пухова. Според нея той много тежко преживявал това, както и факта, че КГБ не го допуска до разузнавателна работа.

Цялата история четете ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович СНИМКА: Ройтерс

Минималната заплата в Хърватия ще се повиши на 500 евро

Хирошима бе изпепелена

Почина най-възрастният жител на Хирошима, оцелял след атомната бомба

СНИМКА: Pixabay

Огнище на птичи грип в Германия

Артефакти

Университетът в Кембридж и парижки музей връщат заграбени артефакти

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел

Премиерът на Люксембург Бетел отговори на обвинение в плагиатство

Председателят на румънския Сенат Калин Попеску Таричану СНИМКА: Уикипедия/Partidul Social Democrat

Румънският Сенат отхвърли изискване за зелен сертификат на работното място

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber