“Монбат” на Бобокови поела ангажимент да изчисти опасния боклук, открит от прокурорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801842 “Монбат” на Бобокови поела ангажимент да изчисти опасния боклук, открит от прокурорите “Монбат” на Бобокови поела ангажимент да изчисти опасния боклук, открит от прокурорите www.24chasa.bg
Пламен и Атанас Бобокови бяха обвинени през през май м.г. СНИМКА: “24 ЧАСА”

На 2 март - месец след като спецобвинението праща проверката на съд, изпълнителният директор на компанията Чавдар Данев подписва меморандум с министър Емил Димитров

Компанията “Монбат” АД е подписала на 2 март 2021 г. меморандум с Министерството на околната среда и водите, в който поема ангажимент за своя сметка да унищожи всички открити от Специализираната прокуратура опасни отпадъци в землищата в Софийска област, Червен бряг, Плевен, Лом и Монтана.

Подписи под документа са сложили вече бившият екоминистър Емил Димитров и изпълнителният директор на компанията “Монбат” Чавдар Данев. Това се случва месец след като през февруари Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото “Боклукгейт” за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, обвинявайки бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, които са собственици на “Монбат”.

По данни на обвинението

през 2020 г. са

открити близо

17 000 тона

загробени

отпадъци,

от които близо 8 хиляди тона бяха обявени за опасни.

В документа, който е подписан в екоминистерството, е поет следният ангажимент: “Настоящият меморандум има за предмет известните до момента крайни отпадъци от дейността на “Монбат”, предадени на трети лица за оползотворяване…” “…както и нерегламентирано изхвърлени или загробени и новооткрити отпадъци в страната, които имат връзка с предадените за оползотворяване количества на трети лица от страна на “Монбат”.

Меморандумът

опроверга тезата

на адвокатите по

делото,

че “Монбат” няма връзка с откритите от разследващите опасни оловни отпадъци, а става дума за боклук, предаден на други търговски дружества. 

Според документа обаче “Монбат” се съгласява да разчисти всичко, включително “нерегламентирано изхвърлените или загробени от неустановени лица в землище на Червен бряг, местност Лъката отпадъци от полиетиленов сепаратор”, както и предадени от “Монбат” и дъщерните му дружества отпадъци на фирми в Лом, Плевен и София.” 

Дружествата на Бобокови се ангажират да разчистят всички опасни отпадъци в изключително кратки срокове. Посочено е дори, че “Монбат” ще използва пълната си договорена квота за оползотворяване на опасния полиетиленов сепаратор в Германия за 2021 г., което трябва да стане до 2 месеца след като германската страна издаде нотификация.

Освен това в срок до края на май 2021 г.

“Монбат” за своя

сметка ще извози

и складира в

складовете си

възможно

най-голямо

количество

отпадъци

до извеждането им за окончателно третиране. 

Според точка 13 от документа “Монбат” се ангажира да не внася или въвежда за оползотворяване полиетиленов сепаратор от задграничните си дъщерни дружества. 

Доказателство, че меморандумът има връзка с делото срещу Бобокови и другите участници в групата, сред които и бившият заместник-министър на екологията Красимир Живков, може да се открие в т. 21, където пише, че “за всяко едно приемано от “Монбат” количество отпадък МОСВ се ангажира да потвърди писмено непосредствено преди съответното приемано количество отпадък, че той не е веществено доказателство съгласно документ от съответната прокуратура”.

Поетият от дружествата на Пламен и Атанас Бобокови ангажимент към държавата за момента не е ставал публично достояние. Той не би могъл да има пряко отношение към делото, което Специализирана прокуратура води,

освен ако

адвокатите на

подсъдимите не

търсят начин да

смекчат

наказанието,

ако се стигне до осъдителна присъда.

Трима от първоначално обвинените за аферата с вноса на опасни отпадъци от чужбина в България признаха вината си и получиха по-леки наказания. Това са бившият шеф на Регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов, Васил Богданов - бивш управител на “Монбат”, и Айгюн Еминов, управител на една от фирмите, приела складирането на внесения незаконно от Италия боклук. Те се съгласиха да свидетелстват по делото пред Специализирания наказателен съд срещу братя Бобокови, Красимир Живков и техните съучастници. Ако обаче следващият парламент закрие спецправосъдието, делото ще започне отначало.

Освен наказателен процес в България италианската специализирана прокуратура “Антимафия” води и свое разследване срещу участниците в незаконния бизнес с боклуците.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

Илко Желязков

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков е поискал да напусне

САШО ДИКОВ

Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков

Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощата 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия

АМ „Тракия“

Катастрофа на "Тракия"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber