Китайската сонда „Тиенуън-1“ кацна на Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/9796007 Китайската сонда „Тиенуън-1“ кацна на Марс Китайската сонда „Тиенуън-1“ кацна на Марс www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай
Снимка Радио Китай

Сондата, превозваща първия марсоход на Китай, успешно кацна на Червената планета рано сутринта в събота, пекинско време, съобщава Радио Китай.

„Тиенуън-1“, състоящ се от орбитален апарат, спускателен модул и роувър, беше изстрелян на 23 юли, 2020 г. Това бе първата стъпка на Китай към планетарното изследване на слънчевата система, а целта на настоящата мисия е да се извърши обикаляне в орбита, кацане и изследване на повърхността на Марс.

Космическият апарат навлезе в орбитата на Червената планета през февруари след близо седем месеца пътуване в Космоса и прекара близо два месеца в проучване на подходящо място за кацане.

В ранните часове на 15 май, апаратът започна да се спуска, а капсулата, съдържаща спускаемия апарат и марсохода, се отдели от орбиталния апарат около 04:00 ч. Спускането на апарата в атмосферата на Марс продължи около 9 минути, което бе и най-сложната задача, тъй като без наземен контрол, това бе извършено автономно, каза служител от Китайския център за космически програми и лунни изследвания към Националната космическа агенция на Китай.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

СНИМКА: Радио Китай

Как учениците в Китай избират подходяща специалност и университет?

СНИМКА: Радио Китай

"Радио Китай": Маската „свобода на словото“ не скрива опита на някои западни политици да смущават спокойствието в Хонконг

СНИМКА: Радио Китай

Ракетите от серията „Чанджън“ са с най-висок процент на успеваемост в света

СНИМКА: Радио Китай

Международното летище на Шънджън ще възобнови вътрешните пътнически полети

СНИМКА: Радио Китай

Китай ще следи за 449 съдържащи фентанил лекарства

Продължава подготовката за зимните игри в Пекин през 2022 г.

Продължава подготовката за зимните игри в Пекин през 2022 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber