МОСВ: Уволнени зам.-министри тайно са назначени за директори (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9795922 МОСВ: Уволнени зам.-министри тайно са назначени за директори (Обновена) МОСВ: Уволнени зам.-министри тайно са назначени за директори (Обновена) www.24chasa.bg
МОСВ: Уволнени зам.-министри тайно са назначени за директори (Обновена)

При проверка на щатното разписание на министерството на околната среда и водите (МОСВ) се установи, че бившите зам.–министри на МОСВ Славея Стоянова и Илияна Тодорова са си пазели местата като държавни служители. Това информираха от пресцентъра на екоминистерството в съобщение, озаглавено "Уволнени зам.-министри в МОСВ тайно назначени за директори на дирекции в министерството".

Без да бъде оповестено, те са били освободени като заместник министри и възстановени съответно като директори на дирекциите “Управление на отпадъците и опазване на почвите” и “Управление на водите”, допълват от екоминистерството.

Според Закона за държавния служител когато държавен чиновник, независимо къде точно в йерархията се намира, заеме изборна длъжност или стане член на политически кабинет, неговото щатно място се пази, освен ако изрично не посочи, че не желае. Това е и причината Славея Стоянова и Илияна Тодорова да бъдат върнати обратно на постовете си. Ако служебният екоминистър иска непременно да ги уволни, ще трябва да направи това по някаква друга причина, например да ги уволни дисциплинарно, но в такива случаи съдът почти винаги ги връща на работа. Специално при Илияна Тодорова това ще е и трудно, тъй като тя стана шеф на дирекция „Управление на водите“, където сега се връща, след като спечели конкурс за мястото.

Славея Стоянова е дългогодишен служител на МОСВ, като последно беше шеф на дирекция „Управление на отпадъците“. Илияна Тодорова работи от по-късно в МОСВ. И двете бяха назначени за заместник-министри по настояване на последния екоминистър Емил Димитров, който още с встъпването си в длъжност поиска публично премиерът да освободи дотогавашните заместници на Нено Димов и молбата му беше удовлетворена.

Илияна Тодорова е юрист по образование, родом от Кресна и кариерата й започва в басейновата дирекция в Благоевград. По-любопитното за Славея Стоянова е, че тя преди години беше изпълнителен директор на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, един от най-големите замърсители в района. През 2013 г. отива на работа в министерството, като последователно е експерт и главен експерт по управление на отпадъците, а от 2015 г. е шеф на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“. Тя веднъж вече бе назначена за заместник-министър – на 1 юни м.г., но след 19 дни на поста премиерът Бойко Борисов я освободи по нейна молба и тя пак се върна като шеф на дирекция, както е направила и сега.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Джо Байдън Снимка: Ройтерс

Джо Байдън определи Владимир Путин като достоен, умен и твърд противник

Движение по пътищата. Снимка: Архив

Ето ограниченията по пътищата у нас по области

Катастрофа ограничи движението на пътя. Снимка: Архив

Катастрофирал ТИР затвори АМ "Тракия"

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

САШО ДИКОВ

Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber