Проф. Чорбанов: Тази есен представяме пред света българската ваксина срещу COVID-19 (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9795605 Проф. Чорбанов: Тази есен представяме пред света българската ваксина срещу COVID-19 (Обновена) Проф. Чорбанов: Тази есен представяме пред света българската ваксина срещу COVID-19 (Обновена) www.24chasa.bg
Проф. Чорбанов. Кадър БНТ
Проф. Чорбанов. Кадър БНТ

"Никой не е застрахован от срещата с коронавируса - разказа за своята среща с болестта  проф. Андрей Чорбанов, имунологът от БАН пред "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. - Но това не означава, че трябва изцяло да промените начина си на живот. Разбира се, че това може да звучи лекомислено в нечии очи. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре.  Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия - коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница".

"Срещата ми с вируса не промени моите възгледи. Това исках да кажа на обществото - вирусът естествено, че съществува. Не трябва да страдаме от такова раздвоение на личността - той не съществува, но ние правим ваксина за него. Стартирахме и втори проект, при който ще разработим два различни варианта на прототипи. Варианти на вируси винаги ще има и ние трябва да бъдем подготвени Всяка държава, която има своя разработка може да бъде в бъдеще по-независима. Тази есен аз ще преставя нашата ваксина пред Световния конгрес по ваксините пред научната общественост на планетата. Малко странно бе чужди държави да имат интерес към нашите разработки, а нашата да няма", допълни той.

Той допълни, че искат да има 2 форми - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. 

Според него прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет.

"Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса", заяви Чорбанов.

"Не би следвало да опитаме да съставим кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии", коментира Андрей Чорбанов. И очаква предстоящите избори да са по-честни, тъй като промените в Изборния кодекс ще го гарантират.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Движение по пътищата. Снимка: Архив

Ето ограниченията по пътищата у нас по области

Катастрофа ограничи движението на пътя. Снимка: Архив

Катастрофирал ТИР затвори АМ "Тракия"

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

Илко Желязков

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков е поискал да напусне

Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощата 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber