Елена Поптодорова: Щастлива съм, че хора, с които работих дълго, са в служебния кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9795272 Елена Поптодорова: Щастлива съм, че хора, с които работих дълго, са в служебния кабинет Елена Поптодорова: Щастлива съм, че хора, с които работих дълго, са в служебния кабинет www.24chasa.bg
Елена Поптодорова - вицепрезидент на Атлантиеческия клуб и бивш посланик на България в САЩ КАДЪР: БНТ
Елена Поптодорова - вицепрезидент на Атлантиеческия клуб и бивш посланик на България в САЩ КАДЪР: БНТ

Много съм щастлива, че точно тези хора, които познавам и с които съм работила дълги години, ще са в този служебен кабинет - имам предвид служебния премиер и служебните министри на отбраната и на външните работи. Те ми вдъхват спокойствие, защото са професионални хора, каза пред "Фокус" вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик в Съединените щати Елена Поптодорова.

"Имаше заявления за последователност, за постоянство във външната политика, така че ритуалът беше спазен по най-добрия начин. Тези заявки, които бяха дадени от ключовите постове за външната политика и на отбраната, бяха в най-добрата традиция на съхраняване на основните посоки, основните тезиси на външната политика".

Външната политика е проекция на вътрешната, а вътрешната политика на България от две години няма съприкосновение със събитията извън страната, обясни тя. За съжаление посланикът обясни, че външната политика не е във високия клас заинтересованост на общественото мнение у нас.

Според нея има прекрасни външно-политически анализатори, но всичко остава в кръга на „посветените“, защото България не е успявала да има ключова роля в решаването на регионални или пък по-големи кризисни ситуации. И това не стимулира обществения интерес към въпросите на външната политика, защото от времето, когато България води собствена външна политика, най-видимата тема винаги е била свързана с Русия, а това според  Поптодорова задължително трябва да се промени.

Така че ако постигнем медийна видимост и ако се водят повече дискусии по тези събития и документи, ще можем да вкараме външната политика и във всекидневието на нацията, каза Елена Поптодорова, като отбеляза, че външнополитически рискове има и няма как да ги избегнем.

Тя изброи като такива хибридните войни, несъществуващата все още киберсигурност и Русия, като тревожен фактор в нашия регион, особено с последните действия. Посланик Поптодорова каза още, че тези заплахи могат да се овладеят единствено през съюзнически срещи, където „България да бъде включена наравно, не просто като физическо присъствие, но и като вокален ангажимент. Ние нямаме възможности, които да са сравними с тези на по-мощни държави, но имаме ключово място“, допълни тя, като припомни, че то ни прави много важни и необходими и в двата ни съюза – и в Европейския, защото ще има Среща на върха и съответно в НАТО.

Според Елена Поптодорова инициативата „Три морета“ е практически ориентирана програма на 12 държави, която е насочена към инфраструктура, към дигитално развитие и транспорт, към всички ключови и невралгични зони, които, ако са добре изградени, ще дадат сигурност и на България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как личният фотограф на Георги Димитров научи Живков да снима документи (Видео)

Как личният фотограф на Георги Димитров научи Живков да снима документи (Видео)

Евродепутатът Александър Йорданов / Кадър: Нова Нюз

Александър Йорданов: Кирил Петков предаде българите в Северна Македония

 Снимка: Архив

Вижте ситуацията по пътищата в страната към 17.30 ч.

Снимки АПИ

АПИ санкционира строителя на АМ „Европа“ от ГКПП „Калотина“ до Драгоман

ХРИСТО ИВАНОВ

Христо Иванов: Русия иска пак както преди да договаря със САЩ сфери на влияние

Ски писта.

Служител на ски зоната над Благоевград пострада тежко, затиснат от машина

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber