За първи път вторият етаж се попълва тихо, поне 17 дами ще пазят гърбовете на министрите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9792043 За първи път вторият етаж се попълва тихо, поне 17 дами ще пазят гърбовете на министрите (Обзор) За първи път вторият етаж се попълва тихо, поне 17 дами ще пазят гърбовете на министрите (Обзор) www.24chasa.bg
В четвъртък служебният премиер Стефан Янев събра министрите си на първо заседание. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Зам.-министри се връщат от предишни служебни правителства

Шумна се оказа само рокадата в агенцията за инвестиции - там се връща Стоян Янев, уволнената шефка твърди, че нахлул като “мутра” в кабинета ѝ

За първи път смените на втория етаж на властта - зам.-министрите, се случват тихо и без имената на назначените да бъдат оповестени от правителството. Заместниците се назначават със заповед на министър-председателя и практиката е да бъдат обявени веднага. Дотук обаче правителствената пресслужба публикува съобщение единствено за МВР. (Какво се случва във вътрешното министерство - виж долу.)

Имената на зам.-министрите ще бъдат обявени, когато бъдат назначени всичките, коментира пиарката на служебния кабинет Соня Момчилова. Вечерта от МС все пак пуснаха официално и първата порция от 8 замове.

Старите вече са уволнени, а ведомствата започнаха сами да пускат биографии на новите заместници на сайтовете си. Дотук само във военното, външното и вътрешното министерство няма жени зад гърба на министрите, а в икономиката и финансите екипите са изцяло женски.

Общо дамите са 17 засега, а мъжете - 16.

В социалното министерство замове ще са досегашният

Лазар Лазаров,

който остава на

поста при шесто

правителство Новите са бившата депутатка от БСП Надя Клисурска-Жекова и зам.-министърът на образованието в кабинета “Орешарски” Иван Кръстев.

В 44-ото НС Клисурска бе сочена за червеното острие по социални теми и активно защитаваше законопроектите за преизчисление на пенсиите, данъчни преференции за младите семейства, адекватна подкрепа за майките и децата, помощи в пандемията, 35% ставка за нощния труд, по-добро законодателство за хората с увреждания и пр. Бе сред най-отявлените критици на реформите в КТ, с които се увеличи извънредният труд. Като своя победа отчита поправката децата сираци, които нямат право на наследствена пенсия, да получават помощ от държавата без подоходен критерий.

Кръстев пък бе кандидат за евродепутат през 2019 г. От 2006 г. работи в системата на социалното министерство, минал е през всички нива, бил е главен директор в Агенцията по заетостта.

Друг бивш депутат от БСП - доц. Пламен Славов, ще е зам.-министър на културата. Той бе в 38-ото, 40-ото и 42-ото НС, председателствал е комисията по вероизповеданията и парламентарна етика. Преподавател е във ВТУ. Трима вместо двама ще са вече зам.-министрите там. Второто кресло е за

проф. Борислава

Танева - сестра

на просветния

министър

в кабинета

“Борисов 2”

Тодор Танев. Тя е преподавател по пиано, зам.-ректор на Музикалната академия. Шефката на Българската музикална асоциация Весела Кондакова ще е третият зам на Велислав Минеков.

Пред своята неправителствена организация Център за защита правата на пациентите обяви заместниците здравният министър Стойчо Кацаров. Това са

началникът

на COVID

отделението

на Александровска болница д-р Тома Томов, бившият шеф на здравната каса Димитър Петров и ексшефът на РЗИ - Перник, Александър Златанов.

Външният министър Светлан Стоев се е спрял на двама дипломати - бившия главен секретар на МВнР Калин Анастасов, който след изборите замина посланик в Армения, и Василий Такев, който за последно ръководеше дирекция “Двустранни отношения”.

Двама ще са заместниците и на служебния министър на отбраната Георги Панайотов - Пламен Йорданов и Александър Петков.

Йорданов е от МО. През 2004 г. е назначен в Съвместното оперативно командване, а до тази година е заемал експертни и ръководни длъжности в областта на командването и управлението на съвместните операции. Петков е бил финансов мениджър в “НУРТС България” и експерт по корпоративни финанси в “Български енергиен холдинг”.

В транспорта се очаква назначаването на Христина Велинова и Нели Андреева. Велинова идва от РВД, преди това е била транспортно аташе в Брюксел, работила е по инициативата “Единно европейско небе”. Била е и в ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” и в ИА “Автомобилна администрация”. Нели Андреева също е дългодишен кадър в транспорта, последно е отговаряла за проектите, финансирани от еврофондове, в Националната компания “Железопътна инфраструктура”.

Още не се знае третият заместник на министър Георги Тодоров, който би трябвало да отговаря за информационните технологии и съобщенията.

Три дами избра

министър

Кирил Петков -

Калина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Младенова е 3-и път в служебен кабинет и е запозната с екипа, обясни той.

Досегашният зам.-министър на икономиката Стамен Янев се връща в Българската агенция за инвестиции, чийто дългогодишен шеф беше, преди да стане заместник на Лъчезар Борисов.

В тези 60 дни искаме да има максимална ефективност, чуждите инвестиции са начин да влезе нов капитал в икономиката и искам да съм сигурен, че хората, които са там, имат дългогодишен опит, посочи юпито Петков.

“Важно е в момента максимално голям опит да се влее обратно в агенцията и да се опитаме да привлечем свеж капитал по най-ефективния начин”, обоснова той връщането на Янев в агенцията. Това обаче се оказа и най-шумната смяна - отстранената шефка на агенцията Десислава Трифонова свика брифинг и заяви, че Стамен Янев е нахлул в кабинета ѝ “като мутра” и я изхвърлил без предупреждение и мотиви. Обяви това за политическа чистка, тъй като дори не се била срещала с новия министър.

Кирил Петков съобщи, че иска да направи голяма кооперация между българските търговски аташета и агенцията за инвестициите, така че за двата месеца да се постигнат измерими резултати. Не може да имаме търговски представители с други ангажименти, категоричен бе той.

В енергетиката за заместници на Андрей Живков се спрягат Мирослав Дамянов, дългогодишен диспечер, и икономистът Александър Николов.

Женският екип във финансите е от Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър. Стоева бе зам.-министър на образованието в служебния кабинет “Герджиков” и на социалната политика в този на Марин Райков. Лорер е единствената финансистка в екипа, бе заместник пак на Асен Василев - тогава в икономиката, в служебния кабинет “Райков”. Моника Бийчър е юрист, работила е в МФ от 2011 до 2016 г.

Адвокат Емилия Тончева, шефът на Дунавската басейнова дирекция Петър Димитров и Валерия Калчева от Фонд ФЛАГ ЕАД пък са новите зам.-министри на екологията.

4-ма влизат в МОН. Мария Гайдарова от 1998 г. е дирекстор на ОУ “Райна Княгиня” в Пловдив - официално признато за едно от първите иновативни училища у нас. Бе служебен зам.-министър и в кабинета “Герджиков”. Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в МУ - София. Проф. д-р Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен директор на фондация “Заедно в час”.

Засега не са обявени смените на областните управители.

Двама от тримата заместници на Рашков са били и при Узунов

Двама от тримата нови зам.-министри на МВР са били на същия пост и при първото служебно правителство на Румен Радев от 2017 г. Това са Емил Ганчев и Венцислав Катинов. Третият е Енчо Мирчев, който е работил в МВР дълги години. През 2013 г. е бил шеф на “Човешки ресурси”. От края на 2017 до септември 2018 г. е ръководил инспектората на здравната каса. Завършил е Военната академия “Г. С. Раковски”.

След като е освободен като зам.-министър на МВР в служебния кабинет през 2017 г., Емил Ганчев е зам.-директор на Бюрото по защита към главния прокурор, а от началото на 2020 г. е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), ръководена от Сотир Цацаров. Завършил е право във Висшия институт на МВР. Кариерата му минава в отдел “Убийства” в Пловдив. Там е бил началник на Шесто РПУ, а през 2006 г. става шеф на дирекцията на МВР в Пазарджик.

Венцислав Катинов също е офицер от МВР. Работи в системата от 1988 г. Бил е шеф на Охранителна и Криминална полиция в Плевен. В периода 2014-2015 година е директор на ОД МВР в града. В началото на миналата година става шеф на дирекция “Сигурност” в община Плевен.

Военният се контузи на първото заседание, транспортният набеден, че сее коронавирус

Здравни неволи сполетяха служебното правителство от първия му ден. Министърът на отбраната Георги Панайотов успя да се контузи по време на свиканото в четвъртък следобед първо официално заседание на Министерския съвет.

“Скъсах някакви връзки на десния крак и отивам да търся медицинска помощ”, обясни той на излизане от сградата на правителството защо куца. Това бе и мотивът му да откаже да отговаря на журналистически въпроси.

Не стана ясно какво точно се е случвало по време на заседанието на служебните министри, за да се стигне до травма, напомняща футболните контузии на бившия премиер Бойко Борисов.

Министърът на транспорта Георги Тодоров пък бе набеден, че е болен от коронавирус и сее зараза както при клетвата на правителството, така и на церемонията по предаване на властта ден по-рано. Новината за болния министър бе съобщена от агенция ПИК. Тодоров обаче показа пред “24 часа” отрицателен тест за коронавирус.

“Лъжа е, че съм с коронавирус”, заяви транспортният министър. Премиерът Стефан Янев пък обясни в началото на заседанието, че е станала грешка и лабораторията е изпратила извинително писмо до правителството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

8932 са новозаразените с COVID, 77% от тях не са ваксинирани

8932 са новозаразените с COVID, 77% от тях не са ваксинирани


ЛАУРА КЬОВЕШИ

Първи българин, даден на съд от Кьовеши за подкуп - главен експерт Траян Делиагов от фонд “Земеделие”

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Кабинетът одобри кадрови промени в Бюрото по защита на застрашени лица

Корнелия Нинова на 49-ия конгрес на БСП.

961 отиват на конгреса на БСП, а настроенията са: подкрепа за Корнелия Нинова

Лена Бориславова

Кои знакови дела на спецправосъдието са "на трупчета" и кои са в ход (Инфографика)

Осветлението на най-големите знамена в България угасва

Осветлението на най-големите знамена в България угасва

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber