Гешев пред ВСС: Със закриването на специализираното правосъдие 3 млрд. лв. няма да бъдат върнати на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/9790178 Гешев пред ВСС: Със закриването на специализираното правосъдие 3 млрд. лв. няма да бъдат върнати на хората Гешев пред ВСС: Със закриването на специализираното правосъдие 3 млрд. лв. няма да бъдат върнати на хората www.24chasa.bg
Гешев пред ВСС: Със закриването на специализираното правосъдие 3 млрд. лв. няма да бъдат върнати на хората

Проф. Янаки Стоилов:Трябва да се направи анализ на работата на специализираната прокуратура и специализирания съд

Гешев пред ВСС: Със закриването на специализираното правосъдие 3 млрд. лв. няма да бъдат върнати на хората

Този законопроект противоречи на законодателството, на всички нормативни актове, може би на конституцията, но и на европейското право, на международните актове. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на заседание на Пленума на ВСС, който дискутира върху декларация по повод предложението за закриване на специализираното  правосъдие. 

Дискусията продължава повече от два часа. Заседанието на Пленума се председателства от служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов. 

Още преди заседанието той подчерта, че е необходимо да се направи задълбочен анализ за  10-годишната работа на специализираното правосъдие. По време на дискусията проф. Стоилов на няколко пъти подчерта, че е необходим подобен анализ.   

Главният прокурор подчерта в своето изказване, че  становището на прокуратурата е ясно, но трябвало да се каже следното – "това, че няма ефективност на специализираното правосъдие не е вярно".

"Това е или лъжа, или неистина в зависимост от това дали се казва целенасочено. Целта и това, което щеше да случи е, че над 3 млрд. лева нямаше да бъдат върнати при хората", каза Гешев. 

"Второто, което щеше да възникне, е да се прекратят или започват отначало най-важните дела в държавата. Цитирам само делото „Сарафово“ – представете си какъв отзвук щеше да има това на европейско и международно ниво. Казахте колко струва това правосъдие – струва 3 млрд. лева запорирани на лица, подсъдими и обвиняеми пред тези органи. Всички специализирани структури получават различни форми на стимулиране във всички европейски страни. Мога да посоча Румъния, която е емблематична. Оценката за тези структури – този анализ трябва да бъде направен в хода на дискусия относно ефикасността и ефективността на тези структури. Оценката обаче вече е дадена от европейските структури. Благодарение на тези структури беше временно преустановено наблюдението над България. Може да прочетете какво казва и ЕК, че внимателно наблюдава хода на законопроектите, въпреки че няма практика да дава становища и да коментира проекти, преди да са били приети. Европейските институции и нашите партньори много подробно описват ефективността на тези структури. Трябва да се каже ясно – закриването на тези структури ще е единствено в интерес на мафията и цената ще платят българските граждани. Това, което се случва е по-скоро тричане на съдии, ако мога да използвам думите на г-н Панов, които той постоянно използва. Прокуратурата в случая няма проблем. Ние сме ВСС, ние сме хората, които дължим реакция и да защитим всеки работещ в съдебната система, без значение дали е прокурор, следовател или съдебен служител. Иначе не ни е тук мястото“,  заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието. 

Очаквайте подробности 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андон Тодоров, кандидат-кмет на Благоевград: Град без дупки, осветен и подреден –  ще го превърна в реалност само за 2 години

Андон Тодоров, кандидат-кмет на Благоевград: Град без дупки, осветен и подреден – ще го превърна в реалност само за 2 години

 Искра Джанабетска

Искра Джанабетска: Няма непопулярна литература сред децата, четат всичко

Движение по пътищата. Снимка: Архив

Затруднено движение Пазарджик - Доспат

Готови са 5 проекта за многоетажни паркинги в София

Готови са 5 проекта за многоетажни паркинги в София

Питбул нападна жена в София

Питбул нападна жена в София

Започна астрономическото лято

Започна астрономическото лято

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber