Служебният премиер Стефан Янев напусна армията обиден и забърка скандала "Грипен" (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9783695 Служебният премиер Стефан Янев напусна армията обиден и забърка скандала "Грипен" (обновена) Служебният премиер Стефан Янев напусна армията обиден и забърка скандала "Грипен" (обновена) www.24chasa.bg
Стефан Янев
Стефан Янев

Стефан Янев ще е премиер в служебния кабинет. Това стана ясно от публикувания днес указ на президента Румен Радев, с който назначава служебен кабинет до предсрочните избори на 11-и май.

Стефан Динчев Янев е роден на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”.

През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

През 2005 година завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. През 2007 година става директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната. През 2008 г. Е директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана”.

На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал.

През 2010 г. е назначен за директор на дирекция „Отбранителна политика“.

От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.

През 2014 г. бригаден генерал Стефан Янев е освободен от военна служба. Това обаче стана по негово желание, след като при отзоваването му от САЩ бе назначен за началник на военнаото училище във В. Търново. Той приел това като понижение и обида, твърдят запознати.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г.

Именно в качеството си на министър на отбраната в служебното правителство на Герджиков, Янев вкара в последното възможно заседание на правителството доклад, който класираше шведските изтребители "Грипен" на първо място в конкурса за нови бойни самолети. Впоследствие бе направена парламентарна комисия в 44-ия парламент, която отмени конкурса и при третото правителство на Борисов бе сключен договор със САЩ за покупката на 8 американски F-16.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Карадайъ от Руен: Следваме заветите на Левски

Карадайъ от Руен: Следваме заветите на Левски

COVID-19

Изследване: 43% от населението у нас се е срещало с COVID-19

Десислава Иванчева
снимка: Николай Литов

Делото срещу Десислава Иванчева е на финала си (снимки)

Снощи Заев по време на срещата си с министър-председателя Стефан Янев при последната си визита.

Трябва ли България да направи компромис за РСМакедония

 Искра Джанабетска

Искра Джанабетска: Няма непопулярна литература сред децата, четат всичко

Движение по пътищата. Снимка: Архив

Затруднено движение Пазарджик - Доспат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber