Развлекателният сектор в Китай показа потенциала си през почивните дни за 1 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/9783327 Развлекателният сектор в Китай показа потенциала си през почивните дни за 1 май Развлекателният сектор в Китай показа потенциала си през почивните дни за 1 май www.24chasa.bg
Развлекателният сектор в Китай показа потенциала си през почивните дни за 1 май

Статистика на развлекателните индустрии в Китай по време на петдневната почивка за празника 1 май показва бързото съживяване на сектора и дори регистрирането на няколко нови рекорда, демонстрирайки огромния потенциал на китайския пазар, съобщава Радио Китай

Боксофис приходите в континентален Китай през празничните дни достигнаха 1,67 милиарда юана (258 милиона долара) до миналата сряда, последния ден от почивката, сочат данни от доклад на платформата Beacon.

Акцентите в киното включват романтичната драма „My Love“, която донесе 509 милиона юана от продажба на билети. Шпионският трилър „Cliff Walkers“ на режисьора ветеран Джан Имоу успя да натрупа 502 милиона юана. Криминалният трилър „Home Sweet Home“ се класира на третото място с 190 милиона юана.

По-интересното е, че лентата „My Love“ държи завзе неочакваната позиция на най-бързо натрупалия приходи филм през празничен период, тъй като беше посрещнат негативно и от критиците и от зрителите. Той обаче не беше единствен. Повече от 10 филма, излезли през уикенда, получиха негативни оценки, което вероятно ще се отрази на техния бъдещ потенциал на пазара.

Филмите, които бяха посрещнати като цяло добре, изглежда са на път да надделеят. Например, „Cliff Walkers“ на Джан Имоу, който се радва на положителни отзиви от критици и зрители. Също така първият филм на Китай за нанасянето на удар на организираната престъпност „Break Through the Darkness“, който имаше най-малко прожекции в страната и съответно най-малко приходи в началото на празника, започна да се изкачва в боксофиса, благодарение на положителните отзиви.

Като цяло, въпреки липсата на висококачествени блокбастъри и милионите хора, които предпочетоха да прекарат ваканцията в пътуване, кината бяха посетени от над 43 милиона души, а прожекциите са били общо 2,26 за споменатия период. Тези цифри поставиха нови рекорди за филмовия сезон за 1 май, включително общи приходи в боксофиса, брой на посещения и брой на прожекции.

Освен в кината, местните показаха завиден интерес към изпълненията на живо, което се вижда от доклада на билетната платформа Damai, публикуван на 6 май. Статистиката показва, че над 3800 офлайн сценични изпълнения са се състояли по време на празничния период. Сред тях музиката на живо, музикалните фестивали и комедийните представления са се представили добре в боксофиса, с 250% ръст спрямо същия период на 2019 г.

Над 40% от потребителите в Damai са решили да прекарат ваканцията и свободното си време в посещението на музикални фестивали, 60% са пътували до други градове да гледат изпълненията.

Също така според платформата е имало организирани 56 музикални фестивала в страната, включително Midi Music Festival и Strawberry Music Festival, което е увеличение от 37% спрямо същия период на 2019 г.

Приходите от продажба на билети и посещаемостта също са се увеличили с 252% и 173% на годишна база респективно. Заслужава си да се отбележи, че много от музикалните фестивали са се състояли в „туристически градове“, помагайки на тези зони да реализират концепцията за „културни проекти, стимулиращи туризма“. В същото време тенденцията спомогна за това, новите фестивали да привлекат вниманието на по-широка публика в страната.

Музикалният фестивал The Strawberry Music Festival се проведе успешно в Пекин, Шанхай, Ухан и Нанкин, като темата му тази година беше „RE“, което може да бъде тълкувано като „ рестарт“.

Основан през 2009 г., той се превърна в едно музикално тържество на открито по време на пролетния сезон за младежите в цялата страна, както и един от най-иконичните музикални фестивали в Китай. „Strawberry“ (ягода) не се отнася само до плода, а до цялостното отношение към живота, казват организаторите. Самият фестивал предефинира концепцията за развлечение.

От друга страна фестивалът Midi Music Festival, наричан още „китайския Уудсток“, е сред най-големите рок фестивали в страната. От 1 до 4 май тази година, рок изпълнители като Цуей Дзиен, Сю Уей, рок бандата Second Hand Rose и други, се качиха на сцените в град Дзинан и Бинджоу респективно. Фестивалът се проведе също и в град Чънду от 3 до 5 май. Първото му издание е през 2000 г. и се провежда в музикална школа в пекинския район Хайдиен. Той е и първият официален музикален фестивал в Китай.

Всъщност музиката на живо беше една от най-популярните категории в сектора на развлеченията през почивката. С овладяването на епидемията и ефективните мерки за контрол и превенция, изпълненията на открито и на живо започват да се увеличават.

Завишените цени на билетите за музикалните фестивали се превърнаха в нещо като тенденция. Така например еднодневен билет за фестивала StarNest Mystery Music Festival струваше 888 юана (около 137 долара), а ВИП билет 1088 юана (около 168 долара). В сравнение с миналата година, цените на билетите за Strawberry Music Festival в Пекин тази година бяха завишени с 40 юана. Дори и така, те бяха разпродадени мигновено.

Скъпите билети обаче не отблъснаха хората от фестивалите. Изглежда, че офлайн развлекателната индустрия се е възстановила напълно.

Нещо повече, Китайската асоциация за сценични изкуства изчислява, че приблизително 14 000 различни представления са се провели в цялата страна през празничния период, като натрупаните от тях приходи в боксофиса се равняват на 860 милиона юана, а броят на посетителите е надвишил 6 милиона.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

СНИМКА: Радио Китай

Как учениците в Китай избират подходяща специалност и университет?

СНИМКА: Радио Китай

"Радио Китай": Маската „свобода на словото“ не скрива опита на някои западни политици да смущават спокойствието в Хонконг

СНИМКА: Радио Китай

Ракетите от серията „Чанджън“ са с най-висок процент на успеваемост в света

СНИМКА: Радио Китай

Международното летище на Шънджън ще възобнови вътрешните пътнически полети

СНИМКА: Радио Китай

Китай ще следи за 449 съдържащи фентанил лекарства

Продължава подготовката за зимните игри в Пекин през 2022 г.

Продължава подготовката за зимните игри в Пекин през 2022 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber