Кой е служебният вътрешен министър Бойко Рашков

https://www.24chasa.bg/novini/article/9782776 Кой е служебният вътрешен министър Бойко Рашков Кой е служебният вътрешен министър Бойко Рашков www.24chasa.bg
Бойко Рашков
Бойко Рашков

Бойко Рашков, член на правния съвет на президента Румен Радев и бивш шеф на Националната следствена служба, е служебният вътрешен министър.

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. 

Рашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския университет. 0т 1981 г. до 1992 г. е следовател в Районна следствена служба в София.

През 1995 г. става директор на Националната следствена служба. 6 години по-късно е избран за депутат от БСП, а от 2008 до 2009 г. е зам. министър на правосъдието в правителството на Сергей Станишев. От 2013-а до 2018 г. е председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Преподава право в УНСС, а в екипа на Радев влезе през миналата година.

През декември 1998 г. Бойко Рашков, който по онова време оглавява националното следствие, беше избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор на мястото на овакантения пост от Иван Татарчев. Самият Татарчев също подкрепяше кандидатурата на Рашков.

На 15 януари 1999 г. президентът Петър Стоянов обаче отказа да издаде указ за назначаването на Рашков. Тогава ВСС проведе нов избор, при който главен прокурор стана Никола Филчев, който в онзи момент е заместник-министър на правосъдието.  Петър Стоянов издаде указа за назначаването на Филчев. 

През декември 2017 г., по времето, когато е начело на бюрото за контрол на СРС, Рашков обяви, че има нерегламентирано подкрушване, правено по искане на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата.

 "Бюрото вече не може да гарантира 100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та. Причината е, че службите дават невярна информация, а в осем случаи не са дадени отговори. Един от тези случаи е за подслушван политик. Другият - на следен магистрат, като целта била да се установи дали той има връзка с политик", разказа Рашков пред депутатите, когато представяше отчетния доклад  на институцията за 2016 г.  

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 15 юни - вижте първите страници през годините

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

Илко Желязков

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков е поискал да напусне

САШО ДИКОВ

Мистериозният списък 38, подсказан от Сашо Диков

Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощата 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Всеки сам ще може да смята реалната си държавна пенсия

АМ „Тракия“

Катастрофа на "Тракия"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber