Каската на Каролев изхвърчала на 30 метра, спасителите първо видели нея (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9781625 Каската на Каролев изхвърчала на 30 метра, спасителите първо видели нея (Обзор) Каската на Каролев изхвърчала на 30 метра, спасителите първо видели нея (Обзор) www.24chasa.bg
Една от последните снимки на Каролев в Пирин

Ориентирали се къде да го търсят от видео, което качил в неделя сутринта във фейсбук – там споделил намеренията си за деня

След 12 часа, прекарани на 2300 метра надморска височина в Пирин, в безсъзнание и със счупен череп и политравми Владимир Каролев бе спасен от доброволците към отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско.

Състоянието му обаче е изключително тежко и има реална опасност за живота му.

Това е вторият, но много по-жесток инцидент с 60-годишния финансист в Пирин. Преди 15 г. в първите дни на януари 2006-а той падна, докато се спускаше със сноуборд, и си счупи таза. Лекарите в “Пирогов” успяха да го възстановят и той отново се качи на борда.

И този път животът му е в ръцете на медиците в националната спешна болница.

Владо изчезна в полите на Пирин в неделя около обяд и бе намерен към 1 ч посред нощ.

От великденските празници Каролев е в любимия си град Банско.

Всеки ден прави

преходи по

различни

маршрути в

планината със

сплитборда си Със здраво пантене стига до върховете Кутело, Палащица и няколко пъти до Тодорка. Обикновено е с поне един приятел.

В неделя обаче тръгва рано сам. Оставя колата си в района на Шилигарника и поема към високия 2746 метра връх Тодорка.

В 10 ч качва в профила си във фейсбук видео от връха, както прави често при всяко свое изкачване до красиви места в Перин. Отправя и поздрав за 9 май: “Честит ден на Европа, българи. И поне

днес не се

карайте кой

еврофил и

кой русофил

Преди всичко сме българи! Поздрави от връх Тодорка. Рано пиле, рано пее!”.

Освен че описва върховете, които се виждат наоколо, пише, че мисли да мине през Малка Тодорка и да качи Вихрен. Точно тези негови споделени намерения помагат и да бъде открит по-късно.  

Към 14 ч приятелят му Явор, с когото обикновено правят преходите, му звъни по телефона, но се оказва, че е извън обхват. Това вероятно го е притеснило и с други приятели започват да го търсят.

Към 18 ч подават сигнал в ПСС, че Каролев е изчезнал и няма връзка с телефона му.

“Веднага бяха сформирани екипи и тръгнаха да го търсят. Ориентирахме се и по това, което казва за намеренията си през деня. Знаехме и на кои места в планината няма обхват на телефона и се ориентирахме, че е възможно да е там.

Имаше и доза късмет.

Можеше да бъде

използван

хеликоптер. В

България обаче

такъв няма

и нещата се случват с голямо закъснение.

Сега екипите на спасителната служба пристигат на мястото на инцидента след часове, пеша, при опасни и за тях условия, а след това още толкова часове, за да изнесат пострадалия извън терена”, коментира Методи Баненски, координирал акцията по спасяването му.

През нощта срещу 10 май към върха тръгват близо 30 доброволци и щатни спасители. Около 40 минути след полунощ Каролев е намерен от една от групите, в която са братята Росен и Стойчо Баненски. Намират финансиста в безсъзнание в един от страничните циркуси на Малка Тодорка - на около 2300 м надморска височина в района на Жабешкото езеро.

Най-вероятно се е подхлъзнал, паднал е и се е търкалял поне 400 метра надолу по скалите. Следва дълга акция по пренасянето му до пътя край хижа “Вихрен”, където е линейката.

На ръце няколко

спасители се

редуват и го

носят около

4 часа

Малко преди 5 ч вече е качен в реанимобила и транспортиран до болницата в Разлог.

“Направихме всичко възможно да стабилизираме състоянието му, за да може да бъде транспортиран до София. Веднага събрахме екип от различни колеги специалисти. Направихме скенер и рентген и се оказа, че е с тежка черепно-мозъчна травма и други политравми. Овладяхме кръвното му да не пада, но има опасност за живота му”, каза директорът на болницата в Разлог д-р Божидар Велев.

Към 10 ч в болницата в Разлог пристигна

специално

оборудвана

линейка от

Правителствена

болница

с реанимационен екип, както и министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Сутринта, когато получихме сигнала, говорихме с д-р Велев. Всички инциденти ми се докладват и при възможност взимаме решение за транспортирането им в София. Не е първият, не е и последният случай. Веднага информирахме премиера, той разпореди за сформиране на смесен екип, с който да го закараме до София.

От Правителствена болница осигуриха линейка, проф. Балтов организира цялата логистика за приемането му в реанимацията на неврохирургията в “Пирогов”. При такъв тип травма медицинска намеса може да бъде направена в специализирана клиника и затова той трябва да бъде транспортиран”, каза проф. Костадин Ангелов.

Министърът в оставка допълни, че

травмите на

Каролев са

много тежки

- има съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и счупен глезен.

Около 14,30 ч в понеделник проф. Асен Балтов заяви за “24 часа”, че Каролев вече е в “Пирогов” в стабилно състояние, но с реална опасност за живота. Настанен е в неврохирургичната реанимация на спешната болница.  

“Лекарите на “Пирогов” ще направят всичко възможно, за да овладеят цялостното състояние, но

прогнози трудно

могат да се

дадат в

момента. И

Господ трябва

да помогне”,

каза още проф. Балтов.

“Нека да мине острият период. Счупеният глезен е най-малкият проблем. Нови изследвания трябва да прецизират черепно-мозъчната травма и тогава ще се вземе решение”, уточни шефът на “Пирогов”.

“В болницата в Разлог е направено най-необходимото на първия етап. Колегите добре са си свършили работата. Направихме консултация с д-р Георгиев, шеф на хирургия. Сложен е гръден дрен, който се налага заради гръдната травма и счупените ребра. Направена е компютърна томография заради черепната травма. Всичко е направено по спешност.

Изисква се специализирано лечение. Сериозна е черепно-мозъчната травма, ще се види как ще се развие и какво ще е лечението. В момента е в медикаментозна кома, това е необходимо”, допълни проф. Балтов.

На 5 май Каролев получава закачливо предупреждение от приятеля си Явор Първанов. Поводът е, че се е спускал от подножието на връх Тодорка през втория западен улей.

“За съжаление, в най-тясната и стръмна част на улея беше пробил поток и се наложи да сваля борда, да го метна надолу... да сляза 50-ина метра през клечаците.

Е, намерих си борда под едно водопадче в улея и се пуснах надолу по паднала преди седмици лавина. Имаше бая лавинни буци, но беше меко”, написа в профила си във фейсбук Каролев.

Явор Първанов обаче му отправя критика: “Следващия път на такова място, ако си без пикел и седалка, ти се разсърдвам и нема да си играеме. Горе, дето пропусна отбивката, си беше 55 градуса. Ако се откинеш, нема и да те търся”, му пише Първанов и сериозно го предупреждава за опасност.

Владимир Каролев обаче го успокоява: “Споко. Меко бе там. Аз го тествах преди да се спусна. И друг път съм се спускал оттам.”

Росен Баненски, директор на Националния парк “Пирин”:  Открихме го на място, където няма обхват на телефона, той дишаше

Първи до пострадалия финансист достигат братята Стойчо и Росен Баненски. Единият е зам.-кмет на Банско, а вторият - директор на Националния парк “Пирин”. И двамата са дългогодишни планински спасители доброволци. Баща им пък - Методи Баненски, който има 44 г. стаж в отряда на ПСС, по това време е дежурен в базата и координира акцията.

“Получихме обаждане от ПСС към 20 ч в неделя, че е изчезнал човек и доброволците трябва да се включим в издирването. Сформирахме екип и се разделихме на групи, защото трябваше да се претърсват огромни терени. Едни вървяха по хребета на Тодорка, други - в долината на Бъндеришка река към връх Вихрен”, разказва Росен Баненски.

Групата, в която са били той и брат му, е трябвало да обходи района на хижа “Вихрен” и Жабешкото езеро. За приблизителната локация на Каролев помогнал неговият видеоклип, който пуснал във фейсбук.

“На връх Тодорка съм. Смятам да мина през Малката Тодорка и днес да кача Вихрен”, казва във видеото финансистът. Точно в тази посока тръгват и спасителите. “Обхождаме маршрутите, по които беше най-логично да е минал.

Първо трябваше да минем през долината на река Бъндерица в посока Жабешкото езеро.

Ако там не бяхме го отрили, трябваше да продължим към Хвойнати връх и да качим Вихрен. Случайно го видяхме в подножието на връх Малка Тодорка в един страничен циркус на 2300 м надморска височина. Първо забелязахме каската му, която беше изхвърчала на около 30 метра от него”, допълни Баненски.  

Сплитбордът е бил на краката на Каролев. Най-вероятно се е спускал от Малка Тодорка, паднал е и се е търкалял по скали и клекове поне 400 метра. Намерили го в безсъзнание, с признаци само на дишане и сърдечна дейност.

“Непрекъснато му говорехме, но той не реагираше, беше неадекватен. С колегите му оказахме долекарска помощ. Със специална носилка и вакуум матрак започнахме да го сваляме на ръце към хижа “Вихрен”, наблизо до която чакаше линейката. Акцията беше тежка, но това е работата на планинските спасители”, обясни шефът на парка.

А негови колеги в понеделник се върнаха обратно по трасето, за да събират инвентара, който през нощта са оставили, защото тогава е било по-важно да се пренесе пострадалият. Категоричен е, че е крайно време да се реши въпросът със закупуването на специализиран хеликоптер, който би скъсил времето за търсене и транспортиране на пострадалите до болница.

Баненски апелира към туристите да не тръгват сами на преходи.

“Най-важното правило е човек да не тръгва сам. Ако имаше някой с него, щеше по-бързо да се подаде сигнал и да реагираме по-бързо. Времето в Пирин е приятно, много хора тръгват на преходи, но трябва да са изключително внимателни”, допълни Баненски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видеосъдържание

ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Анкета: Ще се счупи ли управляващата коалиция като великденско яйце? (Видео)

Завещание на седмицата: България да спре да се държи като изнасилвач на роднини (Видео)

Завещание на седмицата: България да спре да се държи като изнасилвач на роднини (Видео)

Завещание на седмицата: “Грабвайте децата” - някой си изкряска (Видео)

Завещание на седмицата: “Грабвайте децата” - някой си изкряска (Видео)

Завещание на седмицата: Искат да са милионери покрай войната - за наша сметка (Видео)

Завещание на седмицата: Искат да са милионери покрай войната - за наша сметка (Видео)

Винсент Тановски

Завещание на седмицата: Падат бомби, а ние воюваме с празници и паметници (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave